Открийте ни и в

Култура

Фестивал 180° превръща София в лаборатория за иновативно изкуство с през юли

MIKA

публикувано

на

Фестивал 180° превръща София в лаборатория за иновативно изкуство с през юли 26

Културната сцена в София и това лято ще бъде преобразена на 180° с третото поредно издание на едноименния фестивал за съвременно изкуство. От 23 до 29 юли столичната публика ще има възможност да се срещне с едни от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства. Към тях ще се присъединят още талантливи млади български артисти, за да обединят творчески идеи и търсения в реализирането на осем основни артистични предизвикателства и още редица съпътстващи събтия на три локации в града – Фабрика 126, Гьоте Институт и VIVACOM art hall.

Основна цел на фестивала 180°, който се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община и Гьоте Институт София, е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци. Инициатор и артистичен директор на събитието е музикантът Александър Хаджиев.

“Амбицията на екипа на 180° е да развие изкуството не само за професионалисти от тези среди, но и да привлече хора, които не са имали допир до тази материя. С още по-разнообразната програма тази година се надяваме софийската публика да намери нещо ново за себе си и да се наслади на капка иновативност в горещите юлски дни. А с обявяването на конкурс за късометражно видео, вдъхновено от София, всеки може да се включи във фестивала със своя личен артистичен принoс”, коментира Хаджиев.

Входът за всички събития е “по желание”. Организаторите не искат да поставят цена на изкуството, затова оставят на публиката сама да реши как да допринесе за развитието на фестивала и артистите.

Начало на фестивала, на 23 юли, ще постави експерименталният пърформънс на електронния артист Стефан Голдман (България/Германия), който ще пренесе публиката в нова и иновативна звукова атмосфера, в която флейта, цигулка, тромпет и фагот навлизат в света на електронната музика с помощта на музиканти от известния немски ансамбъл за съвременна музика “Ensemble Modern”.

Част от ансамбъла и италианската хореографка Сара Бицока ще проведат и специална работилница, в която заедно с избрани артисти от ромските малцинства ще създадат “Paramitsha”, специален перформънс, вдъхновен от ромската култура и актуалното западно съвременно изкуство. Него ще може да видим във втория ден на фестивала, 24 юли.

Два са аудиовизуалните екпериментални проекта в програмата, на които ще може да се наслади българската публика на 25 юли. Първият е “move(ME-N)t” на Александър Хаджиев в кооперация с Баухаус Десау и Кърт Вайл Фест. Чрез комбинацията от фагот, електронна музика и звука от оригинални видео материали, Хаджиев представя историята на различни хора, напуснали родината си, за да следват своя път. Веднага след това в A/V Vol.2 композитърът и актьор Кристофър Джеймс Чаплин с Валентин Коле (обой), Жил Гритамер (пиано) и Лаура Ендрес (звуков дизайн) ще ни върнат отново в София, за да пресъздадат в аудиовизуален пърформънс столицата и нейните жители.

София през очите и обективите на нейните граждани и формата на късометражния филм ще можем да видим и в третия ден на фестивала, 26 юли, когато ще бъдат представени финалистите в конкурса за късометражен филм “София през вашите очи”. Филмите ще бъдат озвучени с музика, импровизирана на живо и изпълнена от ансамбъл “180° Ensemble”.

Сред основните акценти на фестивала е и съвременно танцово/музикално- театрално представление, вдъхновено от стихотворението “Черна песен” на Димчо Дебелянов на 27 юли. В него хореографката Сара Бицока (Италия) и музикантът Александър Хаджиев (България) обединяват усилия, за да създадат чрез телата на артистите израз на дълбоката човечност, иронията, изключителната деликатност и универсалната истина в поезията на символиста. Този проект е част от резидентската програма на Derida Dance Center 2016.

Програмата на фестивала ще ни предложи още второ издание на ШахМат (28 юли), музикалната “битка” между струнните и духовите инструменти в изпълнение на камерни произведения от различни епохи.

В последния ден на инициативата, 29 юли, ще преобърнем на 180° и разбиранията си за “ремикса” в музиката, чрез артистичните взаимодействия между оригинално електронно произведение от Стефан Голдман и превъплащението му в четири акустични произведения от четирима млади композитори.

През всички седем дни на 180° софийската публика я очакват още фотоизложбата “Outletters” на Щиляна Андонова, която показва социалистически лозунги от миналото, както и проекта на архитекта Мария Барбудова, който представя ърбън архитектура на малки обекти от София и Берлин.

Повече информация за фестивала, програма и участници може да следите на уебсайта www.180-degrees.org, както и на официалната фейсбук страница на инициативата – https://www.facebook.com/musicon180degrees .Към фейсбук събитието за целия фестивал може да се присъедините тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“  

MIKA

публикувано

на

от

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“   27

В лайфовете в Инстаграм вече се включиха писателите Рене Карабаш, Иван Комита, Камелия Кучер и Мира Добрева.

„Модерно е да се чете“ продължава кампанията в подкрепа на българските автори и родните издателства. През изминалата година, екипът на най-модерната сред младите инициатива за литература, раздаде десетки книги на своите последователи, като същевременно организира и лайфове в Инстаграм с водещ Ива Атанасова. В живите предавания се включиха авторите – Силвия Крумова, Яница Радева, Светлозар Желев, Гергана Лаптева, Татяна Гишина, Рене Карабаш, Десислава Авджиева, Иван Комита, Камелия Кучер, Мира Добрева и Мартин Петров.

Този понеделник – 19.04 от 15:00ч. гост на „Модерно е да се чете“ ще бъде актьорът и председател на САБ – Христо Мутафчиев, който в живо предаване в Инстаграм ще говори за себе си и книгата “Черно на бяло” (издателство „Колибри“).

„Модерно е да се чете“ беше създадена през 2019 година от Иван Комита, който тази година издаде дебютния си роман „Хранилка“ (издателство „Книгомания“).

Продължете понататък

Култура

„Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – истината за световете отвъд материалната обвивка

MIKA

публикувано

на

от

„Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – истината за световете отвъд материалната обвивка 28

Култовото изследване на Карлос Кастанеда „Учението на дон Хуан“ се завръща по книжарниците в ново издание.

По книжарниците излезе „Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – ново преиздание на световноизвестния труд на американския антрополог. Първоначално издадена като дисертация по антропология през 1968 г., книгата достига култов статут с описанието си на живота и обичаите на дон Хуан Матюс, индиански шаман от племето юки от Сонора, Мексико. Карлос прекарва пет години като чирак на дон Хуан, което дава начало на продължилия му интерес към магическите ритуали на юките.

Докато търси как да се запознае по-добре с пейота, вид разпространен кактус в Мексико и Аризона, който съдържа психоактивни вещества, Кастанеда се запознава с възрастния дон Хуан. Опитът му да впечатли възрастния индианец с натрупаните си до момента познания за мескалито – духа, който местните вярват, че обитава кактусите – завършва с провал. Младият учен подхожда с интерес към обичаите, но няма особено доверие в ученията на дон Хуан. Но колкото повече време прекарва с индианеца, толкова повече допуска вярата в сърцето си.

Дон Хуан, който е професионален шаман, прави тънка разлика между действията на различните психоактивни вещества, които се съдържат в растенията. Според него растенията могат да бъдат съюзници по пътя към познанието и чрез магически ритуали той се допитва до тях за отговор на своите въпроси. Други растения и животни – като пейота – не са съюзници, а по-скоро са могъщи приятели, от чиято мъдрост можем да черпим знание, ако съзнанието ни е достатъчно отворено, за да ги чуем. Защото живият свят е едно цяло и всяка частица от него може да се свърже с всяка друга.

Има ли светове отвъд този? Има ли същества, които не се нуждаят от материална обвивка, за да ни влияят, променят, да ни дават сили и да ни разкриват ново познание, недостъпно по пътищата си и по законите на нашия разум? Съвременният човек отдалечил ли се е толкова много от природата, за да стане глух за нейните учения?

„Учението на дон Хуан“ е книга, променила живота и начина на мислене на поколения и повлияла на развитието на ню ейдж философията. Кастанеда разкрива хоризонти и пътища, до които иначе не бихме достигнали, и ни насърчава да се опитаме да разберем истинската същност на самите себе си и света, който ни заобикаля.

Продължете понататък
„Шап-Шап и шапчовците“ започва по Boomerang 29
Телевизияпреди 22 часа

„Шап-Шап и шапчовците“ започва по Boomerang

MARINA анонсира премиерата на песента “Purge The Poison” 30
Музикапреди 22 часа

MARINA анонсира премиерата на песента “Purge The Poison”

Мегапродукцията „Бързи и яростни 9“ форсира в кината през юни 31
Кинопреди 22 часа

Мегапродукцията „Бързи и яростни 9“ форсира в кината през юни

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“   32
Културапреди 22 часа

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“  

Миро споделя своя “Мироглед“ с ексклузивен концерт в Joy Station 33
Музикапреди 23 часа

Миро споделя своя “Мироглед“ с ексклузивен концерт в Joy Station

„Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – истината за световете отвъд материалната обвивка 34
Културапреди един ден

„Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – истината за световете отвъд материалната обвивка

Галерия "Васка Емануилова"открива изложба "A или без извинение. NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство " 35
Културапреди един ден

Галерия “Васка Емануилова”открива изложба “A или без извинение. NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство “

Bebe Rexha с втори албум Better Mistakes и песен! 36
Музикапреди 2 дни

Bebe Rexha с втори албум Better Mistakes и песен!

The Black Keys издават десетия си студиен албум Delta Kream 37
Музикапреди 2 дни

The Black Keys издават десетия си студиен албум Delta Kream

Номинирани за Оскар хитови заглавия ще могат да гледат абонатите на Xplore TV 38
Културапреди 2 дни

Номинирани за Оскар хитови заглавия ще могат да гледат абонатите на Xplore TV

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Скандал, който свали правителство 40
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 41
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 42
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 43
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 46
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 48
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо