Connect with us

Кино

Филм за София ще закрие 12-тото издание на фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк

Avatar

Публикувано

на

Sofia2

София – 100 години столица на българското кино“ на режисьора Явор Веселинов ще закрие програмата на фестивала. Филмът е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето, чак до наши дни, когато столицата е и творчески град на киното ( един от петте световени градове,участници в инициативата на ЮНЕСКО).

Документалният филм за София представя едно 8 годишно момче, което попада в запуснат, но приказно-мистериозен киносалон. Гледайки, филм след филм, то започва да фантазира и да си представя, че е герой във всеки един от тези филми – в апокалиптична София в “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, през размирна София – в “Тютюн”, “Немирната птица любов”…  стара София – в “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и – София такава, каквато я познаваме сега – в “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”.

dumbo-brooklyn-promenade-cr-alamy-1

С „Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син” на Иглика Трифонова се откри 12-тото издание на Со Индипендънт Филм Фестивал в Ню Йорк – специални гости зад Океана, които представиха филма на зрителите са режисьорката на филма – Иглика Трифонова и продуцента Росица Вълканова.

В първия ден на фестивала бе показан и „Докато Ая спеше”, вторият филм на режисьора Цветодар Марков („Лов на дребни хищници“) и на продуцента Христиан Ночев.

karaci2

В рамките на седмица ще бъдат показани 11 филма, сред които и българското предложение за „Оскар” – филмът „Каръци” на режисьора Ивайло Христов, представен лично на зрителите от продуцента Асен Владимиров.

Advertisement

12-тото издание на фестивала в Ню Йорк, съпътстващо Седмицата на независимото кино, показва някои от най-успешните, нови български филми :   „С лице надолу” на Камен Калев, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров, нашумелият „11А”, българо-македонската продукция „Лазар”, „На педя от земята” на Максим Генчев и документалният „Ритъмът на сърцето”, който ще бъде представен от Стела Арищиева.

Со Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк се случва с подкрепата на Културния институт към Министерство на външните работи, Столична община, Национален филмов център и със съдействието на  Зайтгайст Венчърс.

В Ню Йорк,  в рамките на първото представяне на бългърски проекти в Америка са и режисьорите  Драго Шолев и Милко Лазаров, и продуцента Веселка Кирякова, които търсят подкрепа за своите проекти в развитие „Рибена кост” и „Нанук” на най-голямата платформа за независимо кино „Индипендънт филммейкър проджект”. Третият проект, представен на форума е „Възвишение” на режисьора Виктор Божинов.

Българското участие е спонсорирано от София Индипендънт филм фестивал и е възможно благодарение на договора за ексклузвино партньорство между него и най-голямата американска платформа за независимо кино – „Индипентънт филммейкър проджект”.

new-york

Advertisement
Continue Reading
Advertisement