Открийте ни и в

Култура

„Фокус България“ представи изложба с над 50 български автора на световен панаир

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

“Фокус България“ включи изложба, представяща над 50 български автора, видео творби от отворена покана, дискусии, разговори и срещи с художници, както и специална публикация

От 24 до 27 септември в австрийската столица се проведе най-мащабното представяне на българско съвременно изкуство на престижния международен панаир viennacontemporary. Програмата на събитието включи тематична изложба, курирана от Яра Бубнова и Весела Ножарова; панелни дискусии и кратки разговори, курирани от Десислава Димова; исторически коментари за контекста в страната; специална публикация, разработена от Борис Костадинов и още много паралелни събития.

Основна част от българското представяне на панаира беше изложбата „Вариофокус – Артисти“, курирана от Яра Бубнова и Весела Ножарова. Изложбата показа работата на артисти, които не само създават стойностни произведения на съвременното изкуство, но и служат като неочаквани заместници на липсващите елементи, свързани с местни институции и артистична инфраструктура. Това са художници, които в повечето случаи действат още и като куратори, пищещи, организатори, мениджъри, дилъри и/ или колекционери на съвременно изкуство и изпълняват множество функции, необходими за правилното функциониране на художествения свят около тях.

В изложбата взеха участие над 50 български автори, с което „Фокус България“ се превърна в едно от най-мащабните представяния на българско съвременно изкуство в чужбина в последните години.  В изложбата присъстваха: Адриана Чернин, Александър Вълчев, Александра Чаушова, Алла Георгиева, Антон Терзиев, Боряна Росса, Боряна Венциславова, Даниела Костова, Destructive Creation, Емил Миразчиев, Димитър Солаков, Георги Димитров, Георги Ружев, Иван Мудов, Иван Костолов, Ив Тошайн, Ирина Георгиева, Искра Благоева, Калина Димитрова, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Кирил Кузманов, Кирил Прашков, Коста Тонев, Красимир Терзиев, Лазар Лютаков, Лъчезар Бояджиев, Лубри, Любен Костов, Мариела Гемишева, Моника Попова, Миряна Тодорова, Недко Солаков, Нина Ковачева, Николай Занев, Олег Мавроматти, Петя Димитрова, Пламен Деянофф, Правдолюб Иванов, Самуил Стоянов, Светлана Мирчева, Сашо Стоицов, Станимир Генов, Стефан Николаев, Стефания Батоева, Стела Василева, Валентин Стефанов, Василена Ганковска, Вероника Цекова, Викенти Комитски, Вито Валентинов, Зара Александрова, Зоран Георгиев, Ясен Згуровски, Вальо Ченков, Войн де Войн.

Друга важна част от българския фокус на събитието беше паралелното на курираната програма видео представяне на резултатите от отворена покана към български артисти. Видео презентациите бяха избрани сред отзовалите се на отворена покана и включиха представяне на самите артисти, конкретни техни произведения, изложби, студиото и работата им като цяло. Видеата имаха за цел да отговорят на въпросите: кои са те, как определят изкуството си, какви теми и проблеми ги интересуват, какви материали и техники използват, какво е образованието им, как социализират работата си и в какъв контекст я представят. Видео изложбата постави задачата да се представи по-широка картина на това какъв е артистът днес, как рефлектира на обществото чрез своята работа, в какво се състои тя, какви са проблемите му и как се вписва в света наоколо.

Серия от дискусии се провед и около българския бар на художника Недко Солаков на теми предложени от кураторите Яра Бубнова и Весела Ножарова. “Икономика”, “идентичност” и “производство” бяха в сърцето на полемиката относно състоянието на съвременното изкуство в България. Заедно с модератор и провокатор, участниците във всяка дискусия се опитаха да намерят отговори на важни въпроси, за които рядко се говори публично.

Програмата на събитието включи още много дискусии, разговори и срещи с художници и куратори, обединени от заглавието „OBJECTS MOVING MINDS IN SPACE“, и курирани и модерирани от Десислава Димова. Чрез сериите от разговори публиката имаше  възможността да се срещне на живо с ключови български автори и да се запознае с важнните за тях теми и проблеми. В рамките на дискусионнната програма бяха включени и панелът „Ключове към съвременното изкуство“ и разговори за различните проявление на българското изкуство днес. Беше осъществена и дискусия за колекциониране на българско изкуство с колекционерите Недко Солаков, Гауденц Б. Руф и Спас Русев.

„Фокус: България“ включи и специална публикация, която цели да отрази целия проект под формата на вестник, но и да запознае аудиторията с най-важните аспекти на българското съвременно изкуство. Публикацията е разработена по концепция на базирания във Виена български куратор Борис Костадинов и ще се разпространява безплатно напанаира viennnacontemporary.

Престижното представяне на българско съвременно изкуство на виенския панаир се реaлизира от фондация „Отврени изкуства“ и Sariev Contemporary и се осъществи с подкрепата на Министерство на културата, Гауденц Б. Руф (Цюрих, София), Национален фонд „Култура“, EVN Collection, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Партньори по проекта са Български културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, Ogilvy Group България, Pulsio Print.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Кино

Epic Drama в три епохи

MIKA

публикувано

на

от

“Бялата кралица”, снимка: Epic Drama

Новият сезон на култовия „Вавилон в Берлин“, хитовият „Бялата кралица“ и ТВ класиката „Криминалните случаи на г-ца Марпъл“ дебютират в дома на епичната драма в следващите три седмици

Историята, сценографията, актьорският състав, музиката, (засега) 13-те награди и 11 номинации от цял свят, възторжените отзиви сред критиците…  всички са съгласни, че “Вавилон в Берлин” е сериал, който определено не бихте искали да пропуснете!

Трети и засега последен сезон на създадената от Хенк Хандлоегтен, Том Тиквер и Аким фон Борис и считана за най-скъпа до момента европейска продукция е с премиера по Epic Drama на 28 януари, четъвъртък, от 22:00 часа и повторение в събота срещу неделя.

„Вавилон в Берлин“, снимка: ПР

Отново ще видим вече любимите на публиката Фолкер Брух като инспектор Гереон Рат и Лив Лиса Фрис като Шарлот Ритър.

В бурните седмици преди срива на пазара в Черния петък, на тях именно е поверено разследването на насилствената смърт на актрисата Бети Уинтър. Докато Гереон се опитва да се справи с проблема си с наркотичната зависимост и да се адаптира към новия семеен живот, Шарлот се бори да бъде призната в доминираното от мъже полицейско управление.

За определени герои обаче тези трудни времена предоставят нови възможности. Докато филмите със звук завладяват големия екран и оставят мнозина без работа, непочтеният арменец се пробва като филмов продуцент. 

Други се борят за политическа власт – “Черният Райхсвер” се събира отново в опит да унищожи демокрацията и погребението на скандално известен нацист предоставя идеалната възможност да се провокират нови сблъсъци с комунистите.

Изглежда съмо през нощта всички терзания изчезват и градът танцува до самозабрава…

„Бялата кралица“ дебютира в ефира на Epic Drama на 3 февруари, сряда, от 22:00 часа с повторение в неделя от 22:55 часа. 

Това е първата от поредицата адаптации по книгите на Филипа Грегъри, издадени и на български, които ще покажем тази година. По-късно през 2021 г. ще продължим с епохата преди Тюдорите с “Бялата принцеса” и “Испанската принцеса”.

В главните роли са Ребека Фъргюсън, която очакваме в предстоящия на голям екран тази година „Дюн“, и Макс Айрънс, когото вероятно сте забелязали в минисериала „Тутанкамон“ – също в ефира на Epic Drama.

Годината е 1464 г., преди династията на Тюдорите да управлява Англия. Бушува война за установяването на законния крал – драматичен спор между двете страни на едно семейство – Йорк и Ланкастър.

Младият и привлекателен Едуард IV от Йорк е коронясан като крал на Англия с помощта на майсторските манипулации на лорд Уоруик, но когато Едуард се влюбва в красивата Елизабет Удвил, дъщеря на семейство от среден ранг от Ланкастър, плановете на Уоруик да контролира кралството се провалят.

Свирепа битка с високи залози следва между Елизабет, най-яростната й противничка Маргарет Бофорт (в ролята Аманда Хейл) и Ан Невил (в ролята Фей Марси) – пионка в играта за власт на баща си, всяка от които се бори за короната.

Присъединете се към г-ца Джейн Марпъл в многобройните й криминални приключения – от 6 февруари, събота, в 22:00 часа. 

В първия сезон се запознаваме с непрофесионалната детективка, която живее в спокойното английско селце Сейнт Мери Мийд. Тя има аналитичен ум и сякаш по някакъв начин привлича всички мистериозни престъпления и убийства наоколо.

Макар и неохотно, местната полиция скоро открива, че нейните детективски умения могат да са полезни. 

Г-ца Марпъл разследва мистериозната смърт на непопулярния полковник Протеро, убийство във влак, тяло на млада жена в библиотека и убийство, което още не се е състояло.

„Криминалните случаи на г-ца Марпъл“, снимка: ПР

Първият сезон на “Криминалните случаи на г-ца Марпъл” беше номиниран както за “Еми”, така и за награда “Сателит” през 2005 г.

Джералдин Макюън получи номинация за награда “Сателит” за превъплъщението си като емблематичната героиня на Агата Кристи.

Продължете понататък

Култура

Разкошно издание на „Приказки от Братя Грим“ в превод на Димитър Стоевски

MIKA

публикувано

на

от

Издателство „Колибри“ предлага на децата ново издание на любимите приказки на братя Грим с разкошни илюстрации на Джон Б. Груел, Р. Емет Оуън, Рай Креймър, Уолтър Крейн и др. От 7 януари в книжарниците!

Настоящото издание на „Приказки от Братя Грим“ (превод: Димитър Стоевски) е предназначено за децата от втори и трети клас като четиво за лятната ваканция. Братя Якоб и Вилхелм Грим са известни с публикуваните от тях сбирки от немски приказки. Първата колекция „Детски и семейни приказки“ вижда бял свят през 1812 г., а вторият том – две години по-късно. Без да навлизаме в биографични, исторически или политически подробности, с които изобилстват и животът на братята, и историческата обстановка, в която живеят и творят, заслужава си да кажем, че седемте издания на приказките им носят огромна известност и признание. Единствено Библията и Шекспировите пиеси са продали повече екземпляри в световен мащаб от приказките на братя Грим. Повече от два века те са източник на вдъхновение не само за производителите на филми като Уолт Дисни, а и за милиони деца по цял свят.

Братя Грим са Якоб (1785-1863) и Вилхелм (1786-1859) Грим, родени в Ханау до Франкфурт. Учат във Фридрихгимназиум в Касел. По-късно и двамата преподават в Марбургския университет. Там създават общност от учени, които си поставят за цел да записват из цяла Германия песни, легенди, обичаи, вярвания, за да бъдат събрани преди да изчезнат. Проектът на Грим всъщност не постига успех във все още силно раздробената Германия. През 1812 г. публикуват сборника с немски приказки „Детски и семейни приказки“, а две години по-късно и втори том, с което записват имената си в аналите на световната литература.

Продължете понататък

Горещо