Connect with us

Музика

Фолклорен концерт в чест на пролетта

Avatar

Публикувано

на

Идването на Пролетта и пробуждането на природата са заемали важно място в българския фолклор и в живота на предците ни. В унисон с настъпващата Пролет (20 март) млади артисти организират концерта „Фолклорни припевки“, с който ще отпразнуват първия от четирите годишни сезона. С красиви народни песни от различните фолклорни области на България младите артисти ще представят и таланта на гласовитата българка.

Концертът „Фолклорни припевки“ ще се състои на 18 март  от 20:00 часа в Народно читалище „Природа и наука“ – гр. София.  Вдъхновени от българските традиции, бит и култура музикантите Мария Магдалена Брегова /сопран/, Ася Любенова /мецосопран/, Милена Великова /мецосопран/, Калина Иванова /алт/, Деница Йорданова /пиано/, Анна Анова /гъдулка/ ще споделят с публиката пъстротата и разнообразието на българския музикален фолклор.

Събитието има за цел да провокира възприятията на публиката и да стимулира интересът й към изкуствата, фолклора и живото културно наследство на България. По време на концерта на сцената ще бъдат представени творби от дърворезба на младия автор Илиян Иванов, преподавател в Национална художествена академия. Дърворезбата е едно от най-старите изкуства и също като музикалния фолклор, присъства от векове в българския бит и култура. Дървопластиките, представени на концерта, са част от серия произведения, чрез които авторът цели да популяризира изкуството на дърворезбата и нейния по-съвременен облик.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ –  програма „Творчески стипендии“ и с партньорството на Народно читалище „Природа и наука – 1938“ – гр. София.

Continue Reading
Advertisement