Connect with us

Музика

Фолклорни концерти в чест на пролетта

Avatar

Публикувано

на

Пролетни концерти 24.03.2023 2

снимка: ПР

Вдъхновени от българските традиции, бит и култура музикантите Мария Магдалена Брегова /сопран/, Ася Любенова /мецосопран/, Милена Великова /мецосопран/, Калина Иванова /алт/, Деница Йорданова /пиано/, споделиха с публиката пъстротата и разнообразието на българския музикален фолклор в два концерта посветени на настъпващата пролет. С красиви народни песни от различните фолклорни области на България младите артисти представиха таланта на гласовитата българка в концертите „Фолклорни припевки“ и „Песен и радост“.

Пред пълната зала в Народно читалище „Природа и наука“ – гр. София прозвучаха ярки примери от фолклорните ни области: Шопска, Пиринска, Родопска, Странджанска, както и автентични примери от сборниците на фолклориста Васил Стоин, които напомниха за себе си „след 100-годишно мълчание“. Мария-Магдалена Брегова поздрави публиката със странджанска песен и бе солист на представените песни от сборниците на Васил Стоин. Ася Любенова изпълни песни от пиринския край. Милена Великова представи Родопската фолклорна област. Калина Иванова изпя песни от Шоплука, поднесени в типичен шопски двуглас. Някои от фолклорните примери бяха изпълнени в съпровод на пиано, тарамбука и дайре. Публиката на концерта успя да се наслади и на многогласни акапелни изпълнения. Концертът завърши с бурни аплодисменти и бис с пазарджишки песни.

На сцената бяха представени творби от дърворезба на младия автор Илиян Иванов, преподавател в Национална художествена академия. Посланието на творбите е свързано с популяризирането на дърворезбата като изкуство, представено в нейния по-съвременен облик.

Вторият пролетен концерт „Песен и радост“ се проведе в Дом за стари хора „Св. Симеон“ в гр. Сливница, където артистите зарадваха публиката със своята разнообразна музикална програма от различните фолклорни области на България. Техните изпълнения развълнуваха възрастните хора от дома, а гостуването им внесе радост, разнообразие и празничност в ежедневието им. Подобни социални инициативи е необходимо да се случват регулярно и да заемат важно място в културния афиш на всяко населено място.

Advertisement

И на двата концерта звучаха песни със съпровод на пиано благодарение на пианистката Деница Йорданова. Интересното съчетаване на звука на класическото пиано с традиционната българска музика е възможност за създаване на по-нестандартен аранжимент на автентичните ни песни.

Концертите „Фолклорни припевки“ и „Песен и радост“ са реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ – програма „Творчески стипендии“ и с партньорството на Народно читалище „Природа и наука – 1938“ – гр. София и Дом за стари хора „Св. Симеон“ в гр. Сливница.

Continue Reading
Advertisement