Connect with us

Култура

Фондация „Димитър Бербатов“ връчи за 15-и път годишните „Награди за успелите деца на България“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

В края на лятото и дни преди старта на учебната година, Фондация “Димитър Бербатов” връчи своите традиционни годишни награди „Успелите деца на България“. На стилна градинска церемония в сърцето на София Димитър Бербатов лично поздрави отличените и им връчи бленуваната от всеки член на Клуб 2022 статуетка.

На церемонията, осъществена с финансовата подкрепа на Samsung България, присъстваха деца и техни близки, както и приятели на фондацията. Водещ и направляващ развълнуваните победители беше Дарин Маджаров – основател на популярната сред учениците видео платформа за уроци Уча.се.

Музикалната част на събитието, протекло в ограничен кръг от гости, беше осъществена от младия композитор Петър Алексиев – дете от първия годишен клуб на фондацията – Клуб 2009. Участие взеха едни от най-добрите деца изпълнители: Александър Петров от Добрич (лауреат на Голямата награда за 2020 г., вече студент), Димитрина Германова от Добрич – получила заветната статуетка на настоящата церемония и Елизабет Захариева от Плевен (двукратен носител на Голямата награда).

Лауреати на Голямата награда за 2022 г. са Илайда Хюсеинова от София (танцово изкуство), Лилия Янкова от Плевен (изобразително изкуство), Димитрина Германова от Добрич (поп и джаз пеене), Мая Минкова от Несебър (математика), Маргулан Исмолдаев от Варна (астрономия, физика и математика), Георги Марков от Велико Търново (карате), Анелия Тодорова от София (кикбокс) и Денис Димитров от София (олимпийско таекуондо).

Advertisement

Сред гостите на събитието беше и Влади Ампов – Графа, който е амбициран да напълни Националния стадион „Васил Левски“ на грандиозния концерт, който организира на 30 септември. Организаторите предвиждат 5 лева от всеки билет да отиват в полза на каузата на Фондация „Димитър Бербатов“. А на церемонията Влади покани всички деца от Клуб 2022 да бъдат гости на мащабното събитие.

За своите петнадесет години, които отбеляза на 7 април 2023 г., Фондация “Димитър Бербатов” стана широко разпознаваема като фондацията на младите таланти.

снимка: ПР

Желанието на победителите в различни състезания да принадлежат към общността на „Успелите деца на България“ утвърди проекта като необходим, мащабен, успешен и устойчив.

 „Успелите деца” е проектът,  с който най-често се асоциира моята фондация – заяви футболната легенда Димитър Бербатов. – Гордея се, че първи се фокусирахме върху тази „невидима“ през 2008 г. група деца. Сега тя получава повече внимание и аз съм горд със заслугата, която имаме за този факт. Всяка година надграждаме, искам постоянно да предизвикваме децата.
Благодаря на Samsung България за подкрепата и на „Америка за България“, че ни предоставиха красивата си градина! На Дарин, че прие необичайната роля да бъде водещ, на партньорите от „Кока Кола“ и „Нестле“, на Петър за музиката, на Олег за снимките… Дано не пропускам някого, защото без усилията на много хора нищо не се случва.
Преди всичко обаче благодаря на екипа на фондацията и не на последно място – на родителите, които отглеждат и обгрижват такива деца!“ 

Advertisement

„Отличихме децата за 2022 година и вече гледаме към номинациите за 2023, които започваме да приемаме в края на годината. Димитър каза всичко, аз само ще потвърдя благодарностите към хората, които вложиха пробоно време и усилия, за да уважим подобаващо децата. Тази година наградените деца са от обичайните София, Варна, Бургас, Плевен и Горна Оряховица. Този път отсъства Пловдив, изместен от Велико Търново и Несебър.“ – сподели Димитрина Ходжева, Изпълнителен директор на Фондация „Димитър Бербатов“.  

Фондация “Димитър Бербатов” е основана с Учредителен акт на дарение от 07.04.2008 г. от футболната звезда Димитър Бербатов, воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България. Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.

“Успелите деца на България” са първите в България учредени годишни награди за деца в ученическа възраст, във всички сфери на тяхната изява. Първият – от 2008 година, и най-голям проект на фондацията, който тя не спира да развива и надгражда.
Неговата цел е преди всичко да поощри изявените деца и да стимулира тяхното развитие, обозначавайки постиженията им като значими за цялото общество. Той  възпитава в уважение към успеха, основан на талант и усилия, в целеустременост, желание за изява и самоусъвършенстване.

Continue Reading
Advertisement