Открийте ни и в

Събития

Фондация „Сийдър” е сред избраните 20 организации, които ще получат финансиране от TELUS International Europe

Avatar

публикувано

на

Фондация „Сийдър” е сред избраните 20 организации, които ще получат финансиране от TELUS International Europe 141

На официална церемония в София фондация „Сийдър” получи чек за 7 900 лв. от TELUS International Europe. Общественият борд на компанията разпредели 100 000 канадски долара (74 000 евро) между 20 местни фондации. Те бяха избрани от над 150 разгледани кандидатури.

Проектът на фондация „Сийдър” е за гр. Казанлък и ще даде ново начало за 12 деца и младежи с увреждания, лишени от родителска грижа. Целта на организацията е да предостави сигурна и любяща среда на децата в къща от семеен тип. До скоро те са прекарвали живота си в изолирани институции, далеч от общността, без възможност за развитие. Повечето от тях никога не са излизали от социалните домове, не са получавали индивидуално внимание, не са научени на обикновени ежедневни навици. Някои от тях са с тежки увреждания, в следствие на пълно неглижиране и липса на необходимата им физиотерапия.

Дарението от Обществения борд на TELUS International Europe ще подпомогне необходимото финансиране осигуряване на грижите за 12 деца в една от къщите от семеен тип, които фондацията управлява.

[media-credit id=198 align=“alignleft“ width=“238″]Aleksandrina Dimitrova Speach[/media-credit]

В дългосрочен план проектът ще бъде основа всяко дете и младеж да развие пълния си потенциал – да може да взема собствени решения, да ходи на училище и да придобие умения, които ще му помогнат да започне работа и да води по-независим живот. Едновременно с това, проектът ще повиши осведомеността сред местната общност, като насърчи хората да станат по-толерантни и да приемат различията.

На церемонията по връчването на чека със сумата Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация Сийдър” сподели: Благодарим на Обществения борд, че подкрепи нашия проект, който ще даде нов шанс на 12 деца и младежи с увреждания, лишени от родителска грижа. Много от тях прекарваха дните си приковани към креватчетата и бяха напълно непознати за хората извън институцията. Радваме се, че това вече не е така и благодарим на TELUS International Europe за доверието.

През 2015г., в рамките на проект на община Казанлък, в партньорство с фондация „Сийдър”, 42 деца и младежи бяха настанени в малки къщи от семеен тип в града, където получават индивидуална грижа в близка до семейната среда според личните им нужди, потребности и потенциал. Сред тях са и 12-те деца и младежи, които ще бъдат подкрепени от TELUS International Europe. Целта на фондацията е да работи с тях, така че те да придобият нови умения за справяне с ежедневието си, да изразяват желанията и мнението си, да се социализират в обществото, да имат достъп до детски градини, училища, здравеопазване и да се бъдат като децата, които растат обградени от любовта и вниманието на родителите си.

За фондация „Сийдър”

Фондация „Сийдър“ е българска неправителствена организация, която работи за закриването на големите остарели институции за изоставени деца и младежи и осигуряването на достоен живот за тях в центрове от семеен тип. Нашият фокус е предоставянето на индивидуална и развиваща 24 часова подкрепа в близка до семейната среда на деца и младежи със и без увреждания. Целта ни е те да придобиват нови умения за по-самостоятелен живот, да намират работа и да дават своя принос към обществото.

Днес се грижим за 67 изоставени деца и младежи в Казанлък и Кюстендил и управляваме Център за социална рехабилитация и интеграция, който предоставя съвременни методи за подкрепа на хора с увреждания в общността. През последните 10 години ние подобрихме живота на над 1500 деца и младежи с увреждания. Закрихме изцяло 1 дом за изоставени деца, помогнахме за затварянето на още 11 институции в страната и обучихме над 430 специалиста в България да предоставят по-качествена грижа на хора с увреждания. Ние работим на чело на реформата в социалните политики като партнираме на национални и местни власти за прилагане на съвременни модели за грижа и подкрепа на хора в неравностойно положение.

www.cedarfoundation.org

Реклама