Connect with us

Култура

Фотографска Академия BECA на CreaTech Summit South-East Europe 2023 

Avatar

Публикувано

на

Press scaled

На 1 март София ще бъде домакин на първата по рода си у нас международна креативна конференция CreaTech Summit South-East Europe 2023. Събитието ще се проведе в Топлоцентрала и ще събере на едно място представители на различни креативни индустрии от България и чужбина. Специално внимание ще бъде обърнато на фотографията, индустрията за видео игри, филмовия и телевизионен сектор, дизайна и архитектура и тяхната роля в съвременното обществото и творческата икономика.

Домакин на панел Photography and Visual Storytelling ще бъде фотографска академия BECA, начело с нейния основател Димитри Стефанов. Освен него, участие ще вземат и Велина Стефанова – съосновател и изпълнителен директор, заедно с фотографите Елена Бояджиева, Георги Тодоров, Ивайло Дончев, Александър Карчински, David Linuesa и Antonio Gonzalez Caro. 

Културните и творческите индустрии играят важна роля в съвременното развитие на обществото и са в основата на творческата икономика. Базирани на интензивни знания, креативност и талант, те генерират значително икономическо богатство и спомагат за формирането на нашата идентичност, култура и ценности. Ние от BECA Before Creating Academy споделяме тази мисия и сме щастливи да бъдем част от първия CreaTech Summit South-East Europe 2023. Събитието ще се проведе на 1 март 2023 г. в Топлоцентрала и цели да привлече фокуса върху ролята и перспективите за развитие на творческите индустрии в България, както и да предостави подиум за дискусии на отделните заинтересовани страни.”, сподели екипът на BECA.

Вече две години и половина BECA се стреми да популяризира значението на фотографията в България и да допринесе за нейното развитие. Фокус на панела ще бъде дискусия относно предизвикателствата и перспективите пред фотографската индустрия в България. По покана на BECA на събитието ще присъстват гост лектори, сред които:

David Linuesa – испански фотограф и режисьор с богат опит в аудиовизуалните проекти и документалните филми. Той е създател на мултимедийното студио ÁQABA MEDIA и ще разкаже за своята работа с големи имена и организации от световната фотографска сцена. Antonio González Caro е документален фотограф, чиито проекти са публикувани в Lens Culture, PHE и редица други престижни издания. Има три самостоятелни изложби, 2 фотографски книги, множество награди и редица участия в фестивали и ще сподели своя опит с участниците. Елена Бояджиева (фотограф и доцент към отдел “Фотография”, IUEP, Македония), която ще разкаже за работата си като преподавател и социалната фотография. Димитри Стефанов (документален фотограф и основател на BECA) ще говории за качествата на фотографския разказ и за това как Академията помага на любители на фотографи да извървят пътя до своята творческа и професионална реализация.

Advertisement

Photography and Visual Storytelling панелът на конференцията ще завърши с дискусия на тема „Как да бъдеш успешен фотограф?“, в която ще вземат участие представители на документалната, портретната, сватбената и комерсиалната фотография, както и други специалисти от индустрията.

CreaTech Summit South-East Europe 2023” се реализира благодарение на изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министъра на иновациите и растежа. Основен партньор на ИАНМСП при организацията на проявата е Сдружение „CreaTech Bulgaria“ – клъстер, обединяващ организации от креативната индустрия, както и с подкрепата на Столична община и Топлоцентрала.

Регистрацията за събитието е безплатна и може да бъде направена на https://createchsummit.com/.

Continue Reading
Advertisement