Connect with us

Култура

Фотографът Димитри Стефанов открива своята изложба “ПРИМА” в Софийската опера и балет

Avatar

Публикувано

на

снимка: Димитри Стефанов

В Международния ден на балета на 29 април от 17:00 ч. документалният фотограф Димитри Стефанов ще открие изложбата “ПРИМА”, която представя фотографии от неговия едноименен проект, реализиран съвместно със Софийската опера и балет.

“ПРИМА” е проект, който се подготвя над две години, за да покаже на българската и чуждестранна публика изключителна селекция от документални кадри на фотографа Димитри Стефанов. Те отнасят зрителя зад кулисите на балетното изкуство и представят по суров и автентичен начин неговия финес и възвишеност. Заглавието е вдъхновено от неповторимата българска примабалерина Марта Петкова, която е увековечена в този внушителен фотографски разказ.

Изложбата подчертава дълбокия авторски прочит на фотографа и разкрива отдадеността и упоритата работа, които стоят зад изящния свят на балета. Десетилетия практика и безкрайна издръжливост са пътят към съвършенство на сцената, но често усилията остават скрити за публиката.

Проектът “ПРИМА” цели да насърчи отношение към балета, като използва езика на фотографията, за да достигне до младежта и да вдъхнови новото поколение таланти. Реализирането на уникалната по рода си изложба е начинът на фотографа Димитри Стефанов да доближи публиката до света на балетното изкуство, да бъде посланик на красотата, грацията и благородството на класическия танц, както и възможност да изрази своята подкрепа към Софийската опера и балет с убеждението и гордостта, че е емблема на националната култура и институция с международно значение и световно признание.

Advertisement

снимка: Димитри Стефанов

Димитри Стефанов е роден в Плевен през 1987 г., но израства и живее в Испания повече от 13 години. През 2009 г. завършва магистратура по Документална фотография във фотографското училище EFTI в Мадрид, където получава наградата за фотограф на годината и прави първата си самостоятелна изложба “Not About Football“. Същата година Димитри печели първо място и стипендия от семинара Gervasio Sanchez Albarracin, а работата му е публикувана във водещите български и международни медии, сред които Burn Magazine, LensCulture, Списание 8, Капитал и др. През 2010 г. фотографът представя своята втора самостоятелна изложба “No Country” по време на Международните фотографски срещи в гр. Пловдив и печели отличие от конкурса BG Press Photo.

През 2011 г. Димитри е избран сред участници от цял свят за Joop Swart Masterclass, организиран от World Press Photo. През 2013 г. той е финалист за наградата Pikto Award и POYi Emerging Vision Incentive. Неговата фотография участва в редица колективни изложби в Париж, Амстердам, Арл, Перпинян, Бразилия, както и в страната. В началото на 2020 г. се състои самостоятелната му фотографска изложба ВИК в галерия Синтезис, която получава голям отзвук и е посетена от над 2000 души.

Казва, че не прави снимки, за да разбере какъв е светът, а светът да разбере кой е той. Черно-бялата му фотография се отличава с емоционален и суров почерк и отразява неговата авторска същност. През 2020 г. Димитри основава фотографското училище BECA Before Creating Academy и фондация BECA Foundation в гр. София, за да предостави нови образователни възможности за талантливи млади фотографи, както и да допринесе за развитието на фотографското изкуство в България.

Официално откриване

Advertisement

Официалното откриване на “ПРИМА” ще се състои на 29 април от 17:00 ч. в сградата на Софийската опера и балет на ул. Врабча 1. Изложбата ще отбележи Международния ден на балета и ще бъде съпътствана от романтичния балет “Жизел” от Адолф Адам.

Фотографската изложба ще бъде достъпна за публиката до 9 май 2023 г., съобразно програмата на Софийската опера и балет, за която може да се информирате на официалния сайт. 

Събитието се реализира и с подкрепата на специални партньори, на които Димитри Стефанов и целият екип на проекта изказват огромни благодарности:

BECA Before Creating Academy

Photosynthesis

Advertisement

NIKI Ltd.

Continue Reading
Advertisement