Connect with us

Funk

Фънкизиране с Basska и Toy Letters

Avatar

Публикувано

на

Basska

Basska

30 юли, последният от така наречените „горещници“ за тази година се оказа един от най-горещите дни в музикално отношение в пределите на родината ни. Докато на созополския плаж „Каваци“ стартираше второто издание на „Каваци Бийч Фестивал“ с двудневен лайнъп и една дузина добре познати и любими на родната публика артисти, в столичният клуб Маймунарника се очакваше първото софийско гостуване на румънската сензация Basska, по покана на Thirteen Gigs & Events и Маймунарника.
Осморката вече има една изява на родна земя в рамките на миналогодишният фестивал „Spirit Of Burgas“, където се изявиха като хедлайнери на алтернативната сцена „На Тъмно“. Още тогава бандата спечели сърцата на публиката с тяхната „музика с душа“, експлозивна смес от реге, ска, дъб, DnB, рок и рап, страхотна енергия, сценично поведение и запомнящи се мелодии.
Basska пристигнаха в Маймунарника около 16:30 ч. след като предната вечер бяха свирили заедно с Koza Mostra и Locomondo на „Ardas Festival“ който се провежда всяко лято от 1995г. насам, съвсем близо до българо-турско-гръцката граница на устието на р. Арда, където тя се влива в р. Марица край Кастаниеш и още с пристигането си показаха добро настроение с кратка игра на баскетбол. Очертаваше се интересна и „гореща“ вечер в иначе по-прохладната Борисова градина.
Румънците обединиха сили не с кой и да е, а с вече познатите на родната сцена, софийски ска/кор/фънк бандити Toy Letters. Лудаците обещаха не само да нажежат обстановката в Маймунарника преди сета на румънците, а и да представят премиерно новото си видео, към летния им хит „Няма“. Речено-сторено, бандата стартира ударно малко след 20:30 ч. с добре познатото „Парти“ и новия си тромбонист, който представиха също премиерно пред публика. Постепенно пред сцентата се развихриха танцуващи и скачащи фенове на бандата. Младежите продължиха с едночасов сет със следният сет лист:
Пропаганда
Момчета в синьо
Палатка
Геймърското
Зимно реге
Няма
Мафия
Скарабия

Финалното парче от техния сет лист беше кавъра на The Prodigy – „Invaders Must Die“ или както самите те пеят с усмивка „Toy Letters must die“. Дойде ред и на така очакваното ново видео, което впечатли с визия и отличен сценарий иронизиращ българската действителност. Клипът е заснет от екип с обещаващият млад режисьор Ники Николов, асистент Деси Томбушева и оператора на първият клип на бандата – Бисер Джонев.
След кратка пауза в 22:00 на сцената започна интрото на румънската банда и постепенно момчетата заеха местата си зад инструментите. Към момента в Маймунарника имаше около 500-600 посетители. Още при първото парче, голяма част от публиката се пренесе пред сцената и част от нея започна да припява заедно с двамата фронтмени. Със всяко следващо парче Basska нажежаваха все повече обстановката и екзалтираха публиката. Сетът им продължи час и петнайсет минути през който софийските фенове непрестанно скачаха, танцуваха и припяваха на румънците. От своя страна момчетата многократно флиртуваха с публиката като и говореха на български, направиха колаборация с фронтмена на Toy Letters, последва и бис – хората въобще не искаха да се разделят с осморката от Букурещ. Ето и пълният сет лист на румънската банда:
Intro
Save My Soul
Lambs Bread
Jah Jah With Love
Don’t Run From the Police
Children of the Sun
Serenety
Eastern Blend
Teacher Preacher
The Anthem of Basska
When I Drink I Loose Control
The Incredible (Smokie Smoke)
Rock Out
Funked Up
Енергията, любовта и положителните вибрации които си разменяха музикантите и посетителите на столичния клуб се усещаше в цялата Борисова градина.
Basska бяха за първи път в София, но както всички разбрахме – не и последен.