Connect with us

Култура

Харуки Мураками с 2 нови книги

Avatar

Публикувано

на

4552A075BC533134B42D49AC3D5A57

Cover-Sputnik-moya-lyubovИмаме удоволствието да обявим, че днес, 20 октомври, две от култовите произведения на Харуки Мураками излизат на български език с ново оформление.
С „Норвежка гора“ (превод: Людмил Люцканов, 342 стр., цена: 16 лв.), този красив елегичен роман, щедър на мистерия, рокендрол и секс, Харуки Мураками доказва, че може да въздейства на сетивата ни със същата интензивност, с която го правят Бийтълс и тяхната песен „Норвежка гора“. Това е и първата от книгите на японския писател, която съблазнява западната публика.

„Спутник, моя любов“ (превод: Людмил Люцканов, 208 стр., цена: 14 лв.) разнищва темите за любовта, загубата, сексуалността, личностното самоопределяне и „аз“-а. Всички те са преплетени в тази завладяваща, романтична, сериозна и на места тъжна книга. Тя е обезоръжаващо семпла и интелигентна и неслучайно се смята за едно от най-добрите произведения на Мураками.

Харуки Мураками е несравним в умението си да миксира жанрове, да експлоатира фабулни похвати, да балансира на границата между фикцията и реалността. Роден в Киото през 1949 г., той завършва литературния факултет на Токийския университет, но сам признава, че е повлиян по-скоро от попкултурата, отколкото от японските литературни кодове. Творчеството му е еманация на дивно въображение, подписано с тайнство, елегантност и стил.

Cover-Norvejka-gora

Харуки Мураками вече има българска фейсбук страница!