Connect with us

Култура

Хейс Ванхее пристига в София по покана на Фондация „Вижънъри“

Avatar

Публикувано

на

Всичко за Хейс фотограф Сам Корнет 01

снимкa: Sam Cornette

Стенопис с птици в човешки тела метафорично изобразяват вечното търсене на свобода от човека 

По покана на Фондация „Вижънъри“  и по повод 16-тото издание на ежегодните Дни на Белгия в България, белгийският художник Хайс Ванхее започва мащабна работа по изрисуването на стенопис на стена на ул. Хан Аспарух 23 (точно на една пресечка от пешеходната част на Витошка) на 18.07. (понеделник), а откриването на завършеното произведение ще се случи на 22.07. (петък) от 18:00 часа.

Проектът се реализира  с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура”, програма Едногодишен Грант `21, Белгийското посолство в България и в партньорство с Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург и 0511 Designs.

Хейс Ванхее е илюстратор, който още в юношеските си години се запалва по уличното изкуство. Сега той е популярен артист от стрийт арт сцената в Европа, който със своите интересни герои развива цели истории на стени от градското пространство, хартия, платно и дигитално.

Advertisement

Главна роля в композициите на автора намират хора с глави на птици. Търсенето на свободата, изобразена метафорично чрез птицата, приема форма на основна нишка в творчеството му, както и балансът между природата и човека. Неговите детайлни илюстрации въвличат зрителя в изследване на комично-меланхоличните сюжети, които представят птиците с човешки тела и без крила в ежедневни ситуации на фона на дистопична природна картина. Този визуален език се превръща в разпознаваем стил в черно и бяло, който говори за сериозните теми, които хората, ангажирани от „важните“ дела в ежедневието си, неглижират и оставят на заден план.

Често пъти Хейс изобразява персонажите в ситуации, които поставят под въпрос същността ни като хора и това как непрекъснато се отдалечаваме от своята истинска природа, отвлечени от злободневни задачи и рутина. Въпреки това продължаваме да мечтаем и мислим за свободата, иронично представена чрез птицата без крила в човешка форма в неговите картини.

Повече проекти на Хейс Ванхее можете да видите в неговите профили във Facebook или в Instagram

Continue Reading
Advertisement