Connect with us

Събития

Хелиана Велинова: „Sofia Game Night има много лица“

Avatar

Публикувано

на

Снимка: Личен Архив

Градският фестивал за игри Sofia Game Night се завръща на 24 октомври със своето трето издание. Както винаги досега, Нощта на игрите ще предложи разнообразна програма за компютърни, настолни, образователни, политически, арт и градски игри –  макар и този път в по-специален режим предвид новото “нормално”. 

От създаването си Sofia Game Night си поставя за цел да представи различните аспекти на игрите – от процеса по създаване, през икономическата роля на гейминг индустрията и електронните спортове, до крайния потребител и чистото удоволствие от играта. За трета година фестивалът ще покаже, че игрите могат да бъдат за всички – независимо от възрастта или различните интереси. Имаме удоволствието да разговаряме с един от съоснователите на фестивала – страхотната Хелиана Велинова, която ни вдъхновява да бъдем смели, сбъдвайки мечтите си.

Какво те вдъхновява най-много при организацията на мащабно събитие като Sofia Game Night и как се организира събитие по време на извънредна епидемилогична ситуация?

Sofia Game Night се роди преди три години – инициатори на събитието бяха Goethe Institute, които търсеха съпътстваща програма за една много интересна изложба – Games and Politics, която в последствие се превърна в централно събитие на първото ни издание. Още тогава всички видяхме безкрайния потенциал на подобно събитие – смесването на различни публики, превръщането на града в игрално поле, на което заедно да се забавляваме и да откриваме нови неща. Sofia Game Night има много лица и форматът на фестивала дава възможност за включване на различни събития, за експеримент, колаборация. Всеки един елемент от фестивала ме вдъхновява, но най-вече общуването с нашите партньори – локациите, както и всички, които се включват в организацията. Вдъхновява ме резултата – да видя стотици хиляди хора играещи, откриващи нови места, забавления, игри. Разбира се, през тази година това няма да е така – сред основния ни призив към участниците е – планирайте посещенията си, запишете се предварително за събитието, което искате да посетите, бъдете внимателни, носете маска…

Advertisement

Sofia Game Night има много лица и форматът на фестивала дава възможност за включване на различни събития, за експеримент, колаборация.

През 2020 ние значително намалихме локациите си – от близо 50 през 2019, тази година са около 20, но залагаме и на интересна онлайн програма, както и на първата в България инициатива за безплатна доставка на български и print&play игри по пощата.

Това ще позволи на повече хора да се включат, макар и от комфорта на собствения си дом. През 2020 г. работим и с фестивала Sofia Board Game Weekend, които създадоха нашата специална програма, посветена на настолните игри.

Какво ни дават игрите? Бягство от реалността, умело съревнование или нови приятели?

Лично за мен игрите са начин да релаксирам, да общувам, да се забавлявам. По време на карантината ми даваха начин да бъда и да се забавлявам заедно с приятелите ни. Игрите са различни за всеки и зависят от това какви хора сме и какво търсим.

Настолни или компютърни игри или какво играе българската публика?

Advertisement

И двете – българската публика, особено през последните няколко години, (пре)откри магията на настолните игри, но и видео игрите не са за подценяване – от класически шутъри като CS през парти игри, като Jackbox, родната публика знае как да се забавлява?

А какво предпочита да е играе Хелиана Велинова? Коя игра би ни препоръчала?

Аз съм фен на стратегиите и RPG-тата. Наскоро завърших поредицата Tomb Rider, в момента играя на Vampyr. All time favorite – Diablo II и Heroes of Might and Magic. Играя настолни игри като Concept, Dixit и всичко от вселената на Тери Пратчет.

Какво е бъдещето за „играещия човек“ на новото време?

Все по-immersive преживявания. Все повече гемификация в образованието. Разчупване на стигмата.

Advertisement

Какви изненади сте подготвили за тазгодишното издание на Sofia Game Night?

Програмата за трета поредна година е изключително разнообразна – от събития за най-малките, през настолни и аналогови игри, видео игри, турнири, състезания, забави от всякакъв тип.

Очаква ни и Cyber Punk вечер в бар Амок, както изключително богата програма в Локация 0 – Гьоте Институт, ул. Будапеща 1. https://sofiagamenight.com/category/goethe-institut/

Благодарим на Хели за страхотната възможност да надникнем зад кулисите на такова мащабно събитие като Sofia Game Night. Докато предстартовото броене е в пълна сила, бихме искали да ви напомним и, че със своята богата онлайн програма Sofia Game Night ще постави на фокус компютърните и мобилни игри и разработчиците от София. Тя ще включи виртуални събития, срещи с разработчици, презентации, онлайн изложби, стендъп комедия и ще бъде покана към публиката да преоткрие София по един нетрадиционен начин – в Minecraft.

Сред останалите акценти в програмата на Sofia Game Night са онлайн пърформанс и специална колаборация с фестивала ACT за свободен театър, игрови градски маршрути със загадки от Sofia Free Tour, както и игри с образователна и социална насоченост от Унгарския културен институт и Британския съвет.

Advertisement

Събитията са с вход свободен, но със задължителна предварителна регистрация поради съображения за сигурност. Обявяването на програмата и записването за събитията започва в началото на октомври. Следете сайта на Sofia Game Night за повече информация.

Continue Reading
Advertisement