Connect with us

Култура

Хитовата канадска писателка Барбара Фрадкин с 3 романа на български

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Най-новата книга от поредицата е „Дяволът да плати“ (2021 г.).

Барбара Фрадкин (родена през 1947 г. в Монреал, Канада) е завършила бакалавърска степен в университета „МакГил“ в Торонто и докторантура по клинична психология в университета в Отава.

Мрачните й, завладяващи кратки разкази се появяват в списания и антологии с мистерии като сериите „New Canadian Noir“ и „The Ladies Killing Circle“. Тя е двукратен победител в годишния конкурс за канадски разказ на канадското списание „Storyteller“.

Нейните книги са сурови, реалистични и психологически, със смесица от мистерия, трилър и съспенс. Фрадкин е написала три отделни поредици от романи с участието на полицейския инспектор Майкъл Грийн, селския майстор Седрик О’Тул и хуманитарната работничка Аманда Дусет.

Advertisement

Авторката е най-известна със серията от единайсет романа с участието на раздразнителния, донкихотовски полицейски инспектор в Отава Майкъл Грийн.

Страстта на Грийн към справедливостта и любовта към преследването често влизат в конфликт със семейството му, приятелите и полицейския протокол.

Темите за романите на инспектор Грийн често са извлечени от нейния собствен опит, както и от проблеми, които я тревожат. Тя е изследвала въпроси, вариращи от военни престъпления до сексуално насилие над деца.

Най-новата книга от поредицата е „Дяволът да плати“ (2021 г.).

Инспектор Майкъл Грийн намира административната си работа за рутинна и скучна. Липсват му тръпката от преследването и напрежението от разплитането на тежки престъпления. Дъщеря му Хана Полак, отскоро назначена като патрул, отговаря на обаждане за семеен сблъсък в богат градски квартал. И съпругът, и съпругата отричат да има проблем, и въпреки съмненията на Хана, полицията не предприема допълнителни действия. Грийн е заинтригуван и я насърчава да проучи сама. Когато съпругът изчезва и колата му е намерена на летището, заключават, че той просто бяга от нещастен дом, пропадаща адвокатска практика и купчина дългове. Докато не бъде открито тялото му.

Advertisement

Старият приятел на Грийн, Брайън Съливан, разследва работата и семейството на жертвата. През това време Хана е завладяна от страх, че действията й са ускорили убийството. Тя започва да задава въпроси, които остават в периферията на случая. Какво се е случило със семейното куче, което изчезва в същата нощ като съпруга? И кой е странният, самотен млад студент-докторант, който е правил изследване за патици близо до мястото на убийството? Нейното безмилостно търсене на отговори я отвежда в провинцията, направо по пътя на опасността. И до друго тяло.

Много читатели без съмнение ще се зарадват от завръщането на инспектор Грийн, сега придружен от своенравната си дъщеря Хана, в една история с изненадващ край. Книгата е реалистична и психологическа, със смесица от мистерия и съспенс.

„Забързан криминален трилър, включващ спиращ дъха сюжет с толкова много обрати.“ Bibliophileverse

„За тези, които харесват солидна класическа мистерия с отличителна индивидуалност, инспектор Грийн е перфектен.“ Globe and Mail

„В една съвременна вселена на криминалната проза, в която от главните герои се очаква да имат както слаби, така и силни страни, и да изобразяват пълен набор от човешки характеристики, инспектор Майкъл Грийн на Барбара Фрадкин винаги е бил сред тези, които ги притежават най-силно.“ London Free Press

Advertisement

С „Петият син“ и „Чест сред мъжете“ Фрадкин печели Наградата на криминалните писатели на Канада за най-добър криминален роман (известна като „Артър Елис“) съответно през 2005 г. и 2007 г.

Поредицата е събрала общо четири номинации за тази награда, а „Шепотът на легендите“ (2013 г.) беше включен в краткия списък за Наградата за книги на Отава.

В „Петият син“ инспектор Грийн проучва семейни тайни, които някой иска да запази погребани, независимо от цената.

снимка: ПР

Злополука или самоубийство? Това е простият въпрос, зададен на инспектор Майкъл Грийн, когато дрипав странник пада от изоставена църковна кула в тихо село край река и намира смъртта си. Но когато жертвата се оказва отдавна изгубен син на местно фермерско семейство, прокълнато през последните години от трагедия, лудост и смърт, Грийн започва да подозира нещо много по-зловещо. Изследвайки миналото на семейството, той разкрива токсична смесица от твърд фундаментализъм, тийнейджърски бунт и семейна тайна, толкова ужасяваща, че двайсет години по-късно някой все още отчаяно се опитва да попречи на истината да излезе наяве.

Advertisement

„Всичко върви прекрасно чак до обрата в края. Поредицата с инспектор Грийн става все по-добра с всяка книга.“ Globe and Mail

„Една от най-продължителните и успешни серии в канадската криминална литература и с основателна причина.“ Ottawa Review of Books

„Една изключителна мистерия, с още по-сложни герои и по-напрегнат сюжет. Силната страна на Фрадкин е емоционалната цена на престъплението.“   Ottawa Citizen

„Психологически трилър, управляван от герои, които преобръщат страниците.“  Midwest Book Review

В „Чест сред мъжете“ докато прави разследване на убийството на неидентифицирана жена, чието тяло е открито на брега на река Отава, инспектор Грийн разкрива десетилетна военна тайна, която някой отчаяно иска да скрие.

Advertisement

Грийн и неговият екип се ровят по-дълбоко в мрачното минало на мироопазваща част, в резултат на което инспекторът се оказва въвлечен във високи залози на федерална изборна надпревара в настоящето.

Какво престъпление е извършено в Югославия преди повече от десетилетие? Все още ли някой убива, за да попречи на тази тайна да излезе наяве?

„Фрадкин вплита сложен проблем в роман, който работи на две нива: като мистерия и като насочващ вниманието към сериозен канадски социален проблем“. Hamilton Spectator

„Най-майсторската и завладяваща история досега в поредицата.“ Ottawa Citizen

„Най-добрата. Солиден сюжет и добри герои.“ Globe and Mail

Advertisement

Барбара Фрадкин създаде също серия от мистериозни трилъри с участието на Аманда Дусет, страстна, авантюристична, международна хуманитарна работничка, която се завръща в Канада, за да намери нов път след травматично изпитание при последната си работа. Естественият й инстинкт да помага на хората и да прави грешки често я изправя лице в лице с неприятности. „Огънят в звездите“ е първата книга от новата й поредица; петата – „Заливът на останките“, чието действие се развива на остров Ванкувър, беше издадена през януари 2023 г.

Авторката е активен член на канадската писателска общност, както и част от прословутия Ladies’ Killing Circle, който редактира антологии от мистериозни разкази от канадски жени. Фрадкин е бивш президент на „Криминалните писатели на Канада“, а също допринася за „Sisters in Crime“ и „Capital Crime Writers“, група на писатели на мистерии в Отава.

След повече от двайсет и пет години като детски психолог, тя се пенсионира, за да посвети повече време на първата си страст, писането.

Има три деца и две кучета, разделя времето си между Отава и вилата си на езерото Шарбот, където намира най-доброто си вдъхновение. Обича дейности на открито като пътуване, ски и каяк, както и четене, разбира се.

Българските издания на книгите „Дяволът да плати“, „Петият син“ и „Чест сред мъжете“ могат да бъдат закупени от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас).

Advertisement
Continue Reading
Advertisement