Открийте ни и в

Lifestyle

Хора и идеи, които променят света – по Da Vinci от 10 януари

MIKA

публикувано

на

Хора и идеи, които променят света – по Da Vinci от 10 януари 26

снимка: ПР

На 10 януари канал Da Vinci специална програмна селекция от вдъхновяващи предавания за големи мислители и вълнуващи идеи – от 11:05 до 15:30 ч! След това през целия месец каналът продължава да представя хора и открития, които променят света.

В предаването „Абсолютно гениално с Дик и Дом“ Дик и Дом представят гения на братята Райт – мъжете, стоящи зад първия задвижван с двигател, контролиран полет със самолет. Впечатлени от братята Райт, те измислят своя гениална идея, която включва каскадьорски самолет и ужасяващ полет.

Запознайте се и с човека, изобретил първия задвижен с бензин автомобил, и разберете как брилянтен рекламен трик е осигурил успеха му. Вдъхновени от гениалните идеи на Карл Бенц, Дик и Дом измислят своя – да построят и да се състезават със свои собствени коли. Дик и Дом ни срещат и със сър Исак Нютон, един от най-великите учени на всички времена, и разглеждат теорията му за гравитацията. Провокирани от тази теория, те измислят своя, в която да оспорят законите на гравитацията, като се качат на Стената на смъртта. Александър Флеминг – човекът, открил пеницилина, пък ги тласка към опити да превърнат микробите в изкуство. Водещите разкриват и гения на Майкъл Фарадей – изследовател на електричеството, чиито открития помагат за захранването на цялата планета. Докоснали се до идеите на великия учен, Дик и Дом измислят своя, включваща почти милион волта електричество… Резултатите са шокиращи! В „Абсолютно гениално с Дик и Дом“ през януари очаквайте още срещи с астронома Каролин Хершел – първата жена, видяла комета, а след това е открила още много такива, с Исмаил ал Джазари – инженер от далечното минало, построил зашеметяващи машини, със сър Джозеф Базалгет – човекът, създал огромната канализационна мрежа на Лондон, с шотландския изобретател и инженер Джеймс Уат, променил коренно парната технология, Алън Тюринг – разбивач на кодове по време на Втората световна война, стоящ зад модерния компютър, и с много други велики учени и мислители като Дарвин, Леонардо да Винчи, Гулиелмо Маркони и Мария Кюри.

Как децата се вдъхновяват от големите откриватели и техните идеи вижте в „Как да правим нещата добре“. Абхи прави удивително легло за кучета и таен сейф, Майлс изобретява собствен проектор за специална филмова вечер, Гейб прави шпионски перископ, Моли – цветен кинетичен пясък, а Ясмин – гигантски сапунени мехури…

„Да поговорим за наука“ ще ви представи някои съвременни новаторски трикове и изобретения, които могат да ви сторят изключително любопитни. Водещата Али Уорд показва принтер за палачинки, малки вятърни мелници, една специална водна пързалка и блутуут четка за зъби. После ще видите чанта – зарядано за телефон, обезболяващо устройство, птици роботи и тийнейджър, пречистващ вода. В предаването очаквайте още къщи на дървета, светлинки за пръсти и светлини за обувки за тичане, книга за пиене, сгъваем каяк и деца програмисти. Ще научите и как да извличате енергия от реките, изненадващ начин, по който да запазите храната свежа, нов начин за заснемане на диви животни за филми, технология, която пази бебета, и друга, ускоряваща растежа на семената…

Гледайте канал Da Vinci на 10 януари от 11:05 ч., а след това и през целия месец в специалните предавания, за да видите всичко това и още много други смайващи неща! Открийте хората, които променят света, и се вдъхновете и вие да направите същото!

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Полезно

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

MIKA

публикувано

на

от

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 27

NIVEA стартира световната си кампания „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” с документалния филм „Twins“. Филмът разказва историята на две преждевременно родени близначки от Хамбург и как животът на едната бива спасен от прегръдката и близостта на сестра й по време на престоя им в кувьоз. С техния разказ NIVEA цели да насочи вниманието на хората към ролята на обикновеното човешкото докосване, което в даден момент може дори да спаси живот.

Кампанията „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е отговор на мащабно проучване, което световният лидер в грижа за кожата провежда в два етапа – преди и по време на пандемията от COVID-19. В него на дневен ред излиза връзката между емоционалното състояние на хората, липсата на докосване и по-малкото моменти на близост , както и необходимостта от повече информация за техните ползи. С тази инициатива NIVEA цели да насочи вниманието към влиянието на допира и близостта върху човешкото здраве. В рамките на кампанията, в световен мащаб,  брандът ще окаже подкрепа на различни проекти, насочени към ползите на човешкото докосване и подобряването на качеството на живот. Сред най-рисковите групи и фокус на подкрепата се очертават преждевременно родени бебета, хора с увредено зрение и възрастни хора с деменция.

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 28

В проучването на NIVEA участват близо 25 хил. души от 23 страни. 9 от 10 души посочват близостта от човешкото докосване като ключов елемент за щастлив и пълноценен живот. Над половината от запитаните твърдят, че времето на изолация ги е накарало да се чувстват по-самотни от всякога. 4 от 5 души, живеещи сами, споделят, че не изпитват човешки допир на ежедневна база. 23% от самотните родители и 24% тийнейджърите твърдят, че изпитват самота, а две трети от всички участници заявяват, че биха искали да получават повече прегръдки. И основна причина за тези усещания е именно липсата на докосване.

Физическите и психологически предимства на човешкия допир и близостта между хората, която поражда, са доказани научно. Въпреки това те се оказват непознати за по-голямата част от участниците в изследването, а 86% от запитаните твърдят, че по-доброто познаване на ползите които носи обикновеното докосван би ги вдъхновило за повече близост с хората около тях.

Повече информация за изследването може да намерите тук. Историята на близначките Лили и Мадлен може да гледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

MIKA

публикувано

на

от

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 29

Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като гербова марка на нашия град не само за пловдивчани, но и за гостите от страната и чужбина, заяви на официалното откриване на седмото издание проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/, съорганизатор на събитието. Той изрази увереност, че и тази година дефилето ще донесе много радост на посетителите и успехи на изложителите.

Това е първата туристическа проява в града за тази година с богата съпътстваща програма и се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, гарантираха от Съвета по туризъм. Броят на участниците е рекордно висок – 39 винопроизводители и гурме майстори от 27 изби и храни от 12 производители, за първи път има и чуждестранен участник – от Венеция. Гостите на дефилето ще могат да дегустират 200 български и 10 италиански вина.

След като дадоха старт на фестивала, проф. Моллов и инж. Фратев направиха обиколка в ресторанти, музейни къщи и галерии в Стария град, опитаха част от вината и разговаряха с винопроизводителите за проблемите в сектора. Майсторите от винарските изби с нетърпение очакваха експертната оценка на професора, а за повечето проби тя беше отлична. На много места ректорът беше посрещнат от студенти на висшето училище, които помагаха в провеждането на дефилето.

Ден преди официалния старт на дегустациите учебният ресторант на УХТ беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, където петчленно жури отличи най-добрите участници. Днес тримата победители в надпреварата ще получат на официална церемония плакети от председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на университета.

Продължете понататък
Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021 30
Музикапреди 6 часа

Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 31
Полезнопреди 8 часа

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 32
Tехнологиипреди 8 часа

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 33
Културапреди 9 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 34
Музикапреди 9 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 35
Lifestyleпреди 9 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 36
Lifestyleпреди 9 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 37
Lifestyleпреди 9 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 38
Lifestyleпреди 9 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 39
Културапреди 9 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Горещо