Открийте ни и в

Кино

Христо Порязов с награда за “Най-добър сценарий” от фестивала в Косово

публикувано

на

Христо Порязов с награда за "Най-добър сценарий" от фестивала в Косово 142

снимка: ПР

Отдавна известен сред приятелите си като “българският Алмодовар”, Христо Порязов е на път да сбъдне прякора си – поредната награда, която режисьорът прибави към колекцията си е от Международния фестивал в Косово – “Най-добър сценарий” за българо-испанската копродукция “Това е твоето бебе”.

Лентата е посветена на донорството, а премиерата в България беше на 16 март тази година. Филмът е вдъхновен от действителна история и е заснет “по алмодоварски” през 2016 г. в Мадрид. Сюжетът разказва за 7-месечно бебе в мозъчна смърт, чиято майка, въпреки неописуемата болка, решава да дари сърцето му за трансплантация. Реципиентът се оказва момиченце, което жената среща случайно в парка и… сърцето успява да я разпознае.

„Основната ни цел е, чрез инструментите на изкуството, да се отвори съзнанието на широката общественост към темата за донорството като висш благороден акт на хуманност”, коментира развълнуваният Порязов след церемонията.

Христо Порязов с награда за "Най-добър сценарий" от фестивала в Косово 143

снимка: ПР

Най-малката актриса във филма е 5-годишната Хулия Санчес, която развива таланта си в актьорска школа в Мадрид и вече знае, че иска да се занимава с кино, когато порасне. “Това е твоето бебе” е нейният първи филм. 30-годишната Ана Килиан се превъплъщава в ролята на майката, дарила сърцето на своето дете, а Елейни Ередия е майката на момиченцето, получило шанс да живее.

“Това е твоето бебе” беше отличен и на Европейския филмов фестивал “Мейнстрийм и ъндърграунд” в Москва. А Христо Порязов за втори път предизвиква подобен фурор. Миналата година първият му филм му “Колко си хубав”, който нищи темата за различната сексуалност, обра наградите на редица международни фестивали по света.

Реклама