Открийте ни и в

Галерия

ХУДОЖЕСТВЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, ПРЕДСТАВЕН В УНИКАЛЕН ПРОЕКТ

MIKA

публикувано

на

„Заветите на историята“ преминава през вековете на българското минало – от времената на траките до Балканската война. Неслучаен е изборът на дата и място за ексклузивното представяне на проекта. Събитието ще бъде вечерта на 22 септември (четвъртък) от 23:00 ч. до изгрев слънце в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново – градът, в който на същата дата през 1908 г. е обявена Независимостта на България.

Книга-албум с картините на художника Васил Горанов и текстовете на авторите от „Българска история“ Иван Кънчев и Марио Мишев представя събития, личности и места, които са ключови за историята ни. Изданието ще се разпространява от сдружение „Българска история“.

На ексклузивното събитие ще бъдат изложени част от оригиналните картини, включени в книгата. Единствено в рамките на вечерта, жителите и гостите на града ще имат възможността да видят на живо творбите и да разгърнат първите копия от „Заветите на историята“. Късният час е съобразен със специалната светлинна аранжировка за представянето на картините, която изисква пълен мрак. Събитието е част от празничната програма на Община Велико Търново за честването на 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Вдъхновено от Лили Иванова

Васил Горанов и „Българска история“ са вдъхновени за проекта от Лили Иванова, която винаги е била творец с интерес към историята, подвига и величието на българите. Сред картините, които посетителите ще могат да видят в празничната вечер, е и портретът на Лили Иванова с автор Васил Горанов.

На следващата вечер, 23 септември (петък), почитателите на Лили Иванова ще могат да я видят по време на предстоящия ѝ концерт във Велико Търново. Той е част от турнето на певицата, което се осъществява с подкрепата на Лидл България и ще започне от 19:00 ч. в ДКС „Васил Левски“.

Повече информация за Лидл България може да намерите на:

www.lidl.bg

facebook.com/lidlbulgaria

Повече информация за сдружение „Българска история“ може да намерите на:

www.bulgarianhistory.org/

facebook.com/bulgarian.history1

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

MIKA

публикувано

на

от

Васил Василев – Зуека подкрепя инициативата на платформа Купи изкуство за стойностна промяна на арт пазара у нас

“Купувайте изкуство! Така подпомагаме творците ни, отдаваме уважение към труда им и инвестираме в нашата икономика, защото парите остават тук, в България”, призовава Зуека.

Платформа “Купи изкуство” поставя началото на новата 2021 година с Национална оптимистична изложба, която ще бъде експонирана в онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg. Тя ще продължи от 14 януари до 28 февруари, а откриването ще бъде на 14 януари от 19 ч. във Фейсбук страницата КупиИзкуство.БГ.

“Целта, която си поставяме с нея, е заедно да продължим и през 2020 година положителната тенденция за продажби и откупки на произведения на съвременни български автори. Затова и я нарекохме оптимистична, защото искаме след изминалата нелека година да започнем с позитивна нагласа”, споделят организаторите.

В изложбата участват над 100 български автори всеки с по едно произведение, селектирани от администраторите на Фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

Онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg стартира в края на 2020 година. Тя беше създадена заради повторното опустяване на галериите и музеите през втората вълна на пандемията от COVID-19. В годишния й план  влизат както общи изложби, така и кураторски проекти на авторите, представени във фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

“Инициативата, създадена от художници за художници, цели не само да се подкрепяме взаимно, но и да се промени нагласата на хората към изкуството. Само така ще осъзнаем, че то има място във всеки дом”, подчертават организаторите.

Продължете понататък

Галерия

Националната галерия представя – Никола Танев. На път

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев – и в буквалния, и в преносния смисъл – един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин  Петров, изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания – към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

снимка:ПР

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора,  експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.  Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021.

Продължете понататък

Горещо