Открийте ни и в

Галерия

Чапа твори на Дунав за Бедиг Бедросян

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Столична община подкрепя вдигането на мемориал на светлия художник в Силистра, заяви зам.-кметът по култура Тодор Чобанов

“Пристани” е част от Пътуващата изложба “Земя между реката и морето”, която представя платната на един от най-известните художници на ХХ век Бедиг Бедросян.

Припомнянето на твореца се реализира от платформата “Родова памет” на сдружение “Арарат” – Варна.  А идеята е на председателя на сдружението Кеворк Крикорян. Премиерът Бойко Борисов се обърна със специален поздравителен адрес към Крикорян:

“За мен е удоволствие да Ви приветствам по случай откриването на изложбата на българския живописец Бедиг Бедросян в Софийска градска художествена галерия. Поздравявам Ви за усилията и за грижите, които полагате за утвърждаването на един творец – значима част от съвременното българско изкуство и от културното ни наследство.”

Един от най-големите приятели на Бедиг Бедросян – Георги Чапкънов – Чапа подари на сдружение “Арарат” – Варна най-новия си проект за паметник на майстора на четката. “Столична община подкрепя на сто процента реализацията на мемориала. Пътуващата изложба “Земя между реката и морето” е сред най-уникалните преживявания, които съм имал през последните години”, заяви в емоционално слово пред множеството зам.-кметът по култура на Столична община – Тодор Чобанов.

“Казват, че паметта е изначален код за любов във времето. Затова и тази вечер искам да кажа голямо благодаря на всички ви, които отделихте време , за да усетите любовта и почти магичната енергия на Бедиг Бедросян. Благодаря ви, приятели! Паметта е и принадлежност към бъдещето”, каза по време на премиерата племенникът на твореца и вдъхновител на проекта – Кеворк Крикорян.

За пръв път в ретроспективния вернисаж на СГХГ са показани уникалните иконописи на художника от най-стария арменски храм у нас в Силистра.

Сред официалните гости бяха Нелли Матевосиан, съветник на посолството на република Армения у нас, депутати, общински съветници, директори на галерии в страната. Речите закри с арменска песен любимият на българи и арменци – Хайгашод Агасян.

Картините на Бедиг Бедросян ще останат в залите на СГХГ до 14 август, а “Земя между реката и морето” вече е включена в културния план на Националната галерия на Армения през месец юни 2017-та година.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

MIKA

публикувано

на

от

Васил Василев – Зуека подкрепя инициативата на платформа Купи изкуство за стойностна промяна на арт пазара у нас

“Купувайте изкуство! Така подпомагаме творците ни, отдаваме уважение към труда им и инвестираме в нашата икономика, защото парите остават тук, в България”, призовава Зуека.

Платформа “Купи изкуство” поставя началото на новата 2021 година с Национална оптимистична изложба, която ще бъде експонирана в онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg. Тя ще продължи от 14 януари до 28 февруари, а откриването ще бъде на 14 януари от 19 ч. във Фейсбук страницата КупиИзкуство.БГ.

“Целта, която си поставяме с нея, е заедно да продължим и през 2020 година положителната тенденция за продажби и откупки на произведения на съвременни български автори. Затова и я нарекохме оптимистична, защото искаме след изминалата нелека година да започнем с позитивна нагласа”, споделят организаторите.

В изложбата участват над 100 български автори всеки с по едно произведение, селектирани от администраторите на Фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

Онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg стартира в края на 2020 година. Тя беше създадена заради повторното опустяване на галериите и музеите през втората вълна на пандемията от COVID-19. В годишния й план  влизат както общи изложби, така и кураторски проекти на авторите, представени във фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

“Инициативата, създадена от художници за художници, цели не само да се подкрепяме взаимно, но и да се промени нагласата на хората към изкуството. Само така ще осъзнаем, че то има място във всеки дом”, подчертават организаторите.

Продължете понататък

Галерия

Националната галерия представя – Никола Танев. На път

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев – и в буквалния, и в преносния смисъл – един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин  Петров, изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания – към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

снимка:ПР

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора,  експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.  Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021.

Продължете понататък
Музикапреди 56 минути

Dennis Llyod с нов сингъл и видео

Lifestyleпреди един час

Времето на зимни спортове е сега! Заедно с Huawei Watch GT2 Pro можете да спортувате свободно през цялата година!

Lifestyleпреди 2 часа

Мартин Иванов в „Моят плейлист“ по БНТ 1

Lifestyleпреди 21 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 21 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 23 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 24 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди един ден

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди един ден

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди 2 дни

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Горещо