Connect with us

Събития

„Ченгене Скеле“ посрещна едно от най-мащабните спортни събития в България

Avatar

Публикувано

на

unnamed 2

снимка: ПР

На 2 юли, събота, културно-туристически комплекс „Ченгене Скеле“ посрещна едно от най-мащабните спортни събития в България за 2022 г. За втора поредна година в парк „Росенец“ се състезаваха над 500 триатлонисти от България и чужбина, които премериха сили в „Lion Heart Utopia Cross Triathlon“. Триатлонът бе част от програмата на „Бургас Спорт Фест 2022“ и ще се запомни с неповторими емоции, както за участниците, така и за близо 1000 зрители.

Състезанието стартира на 2 юли в 9 часа. Първата дисциплина, с която трябваше да се справят триатлонистите, бе плуване в акваторията на „Ченгене Скеле“. Именно тук зрителите се насладиха на уникален масов старт, при който стотиците участници премериха сили в директна битка помежду си. Те трябваше да преплуват два пъти акваторията на „Ченгене Скеле“. Всяка обиколка е с дължина 750 метра (общо 1500 метра). След плуването участниците се качиха на колелата и започнаха яростно въртене на педалите и безмилостно преследване в парк „Росенец“ и „Странджа“ планина. Общата дължина на колоездачното трасе е 40 км. Последната дисциплина в триатлона е бягане 10 км в самия парк „Росенец“. Трасето преминава през изключително живописни райони, разпръснати по целия парк.

След тези титанични и нечовешки усилия, при мъжете победител стана румънецът Александър Кубеско в общо време 2 часа и 54 минути. Втори завърши един от най-добрите български триатлонисти Иван Гръблев, а на трета позиция се класира Георги Вълчев.

При дамите първо време даде Виктория Данова с време 3 часа и 23 минути, а нейни подгласнички станаха Екатерина Можейко и Мишел Георгиева.

Advertisement

„За втора поредна година правим това невероятно събитие, като за наша радост тази година надградихме много. Избрахме всичко това да се случва в парк „Росенец“ и на Културно туристически комплекс „Ченгене Скеле“, защото това са невероятно живописни райони, с които Бургас се гордее. Всички над 500 участници са впечатлени от условия за спорт и семеен туризъм, които паркът дава и се влюбиха в „Ченгене Скеле“. Именно това беше нашата задача. Разбира се, няма как да подминем и икономическия ефект за района, тъй като в дните преди и след състезанието всички места за настаняване в парк „Росенец“, Крайморие и близките курорти се запълват с участници и техните семейства, а това е важна част за туризма в региона. Освен едно от най-мащабните спортни събития в България за 2022 година, искаме да покажем, че този район е емблематичен за Черно море и всеки трябва да го посети. Радваме се, че изпълнихме нашата мисия и с нетърпение очакваме следващата година, когато сме сигурни, че ще бъде още по-мащабно. Благодарим на Община Бургас, че за втора поредна година са наш партньор, защото без тяхната помощ, трудно ще се осъществи подобна спортна проява. Сега ни предстои провеждането на най-големия крос триатлон в България, който ще се състои на 02-03.09.2022 г. в Приморско“, коментираха организаторите на „Lion Heart Utopia Cross Triathlon“.

След официалното награждаване, „Lion Heart Utopia Cross Triathlon“ завърши със запомнящо се парти с участието на група „Rewind“.

Continue Reading
Advertisement