Connect with us

Събития

Четирима хореографи от САЩ гостуват на DANCE IT! 2015

Avatar

Публикувано

на

DanceIt

Четирима американски и двама български преподаватели и хореографи ще обучават танцьорите по време на 11-то издание на Пролетната „Танцова работилница”, която ще се проведе от 6 до 12 април 2015 г. в залите на Dance Station, Paradise Center, етаж 3.
Интензивната танцова програма е разпределена в различни танцови стилове като –  класически балет, модерен танц, джаз, хип-хоп, характерен танц. Основната цел на Работилницата е да срещне млади професионални танцьори и напреднали любители с интересни хореографи, които да обогатят познанията им.

Тази година, за пръв път, класовете по класически балет (стил „Баланчин”) ще бъдат водени от Пола Уебър – професор по балет и ръководител на катедра „Танц” в Университета на Мисури. Професионалната й кариера наброява повече от 45 солови роли в класически и съвременни творби. В момента е един от директорите на Wylliams/Henry Contemporary Dance Company и ръководител на трупата на Albany Berkshire Ballet. Носителка е на редица награди за танц. През 2011 г. е избрана за един от хореографите на National Choreographers Initiative 2011.

Това ще бъде третото гостуване на Пролетната „Танцова работилница” на съоснователя и артистичен директор на Deeply Rooted Dance Theater в Чикаго – Гери Абът. По време на Dance it! 2015 той ще преподава модерен танц. Гери Абът е артистичен директор на програмата Performing Arts Workshop и преподава модерен и африкански танц по програмата Choose Dance, която предоставя танцово обучение в държавните училища и в центровете за деца в рисково социално положение. Отличен е с наградите Katherine Dunham и Alvin Ailey за най-добра хореография.

Маркъс Галанте отново ще бъде сред преподавателите в Танцовата работилница в София. Той има широк опит като хореограф и преподавател по целия свят. Участва в работилници по балет и Бродуей джаз в Буенос Айрес, Аржентина, преподава в New American Youth Ballet. Маркъс Галанте е редовен гост-преподавател в Kathryn Posin Dance Company в Ню Йорк и в American Theater Dance Workshop. Сред неговите учители са Патриша Уайлд, Ричард Рап, Стенли Уилямс и Джордж Баланчин. На Бродуей се изявява като певец, танцьор и актьор. Преподавал е в едни от най-престижните институции в САЩ като Ню Йорк Сити Балет, Американски балетен театър, Alvin Ailey, Pacific Northwest Ballet, Балетното училище и компания Пенсилвания, Балетната компания “Lines Contemporary”, Еглевски Балет, Балет Чикаго и много други.

Андреа Бър е дългогодишен преподавател в „Танцовата работилница”. Тя е професионален хип-хоп танцьор. Живее в Лос Анджелис и работи към танцовата агенция Go to Talent. През 2013 г. участва в турнето Macy`s Glamorama – Fashion in a New Light, заедно със Cirque de Soleil, Backstreet Boys и Шерил Кроу. В момента Андреа е асистент в турнето на Monsters of Hip Hop. Миналата година тя танцува с Риана в X-Factor.

Advertisement

По традиция класовете по характерен танц се водят от основателя на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” – Петър Илиев. Той завършва Държавното хореографско училище и Института за музикални и хореографски кадри в София. След петгодишна работа като солист в Ансамбъл „Филип Кутев”, продължава образованието си в американския Държавен танцов институт в Ню Йорк, където работи в тясно сътрудничество с Жак Дамбоа. Преподава интензивно в училища по изкуства и работи с различни танцови трупи. Преди повече от десет години получава покана да се присъедини към преподавателския състав в престижното училище на Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, същата покана следва и от  Ballet Chicago. През 2008 г. Петър Илиев възобновява дейността си в България чрез различните програми на фондацията, която основа същата година.

Николина Карагеоргиева ще дебютира в преподавателския екип на Танцовата работилница като ръководител на класовете по балет за средно напреднали. Николина завършва Националното училище за танцово изкуство – София и е бакалавър по „Балетна педагогика“ от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. През 2008 г. се включва в първото издание на Dance it и печелили пълна стипендия за обучение в САЩ, което я отвежда в интензивните летни курсове на Ballet Chicago. Тя е поканена да продължи обучението си в целогодишната програма на балета и да танцува в неговата трупа. До края на 2009 г. Николина Карагеоргиева учи и работи в Ballet Chicago. През 2010 г. започва работа в трупата на „Balletto del sud“ – частна балетна компания в Италия. В момента Николина е балетен педагог в студио „Odette” и асистент-преподавател в програмата „Танцуващи хлапета“ на фондация „Танцово изкуство – Илиев“.

В края на „Танцовата работилница” четирима от участниците ще получат пълна стипендия за обучение в рамките на шест седмици в едни от най-престижните американски танцови училища и трупи.

На 13 април 2015 г. от 19 ч. в Аула „Максима”, УАСГ ще бъде финалният спектакъл, резултат от работата на хореографите и танцьорите по време на Пролетната „Танцова работилница”.

Пролетната „Танцова работилница” се организира от Фондация „Танцово изкуство – Илиев” с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement