Connect with us

Lifestyle

Четири изложби на открито съживяват Западен парк

Avatar

Публикувано

на

zahorata i miastoto

Изкуството може да се случва необезпокоявано навсякъде, а съвместното участие на артисти и публика може да вдъхне нов живот на мястото, където то се ражда. Това е една от целите на Фестивала за изкуство в публичното пространство „Западен парк”, организиран от Асоциация „Информбюро” и Столична община, чието трето издание ще се проведе от 19-и до 21-ви септември в Западен парк и района.

„За мястото и хората” – под това мото са обединени всички 12 събития в програмата на фестивал. То е подчертано особено ясно при изложбените проекти „Убежища”, „12 месеца в парка”, „Шах” и „Хексагон”.

Защо пчелите са толкова важни и защо, ако те изчезнат, ще изчезнат и хората? Отговорите на тези въпроси ще бъдат дадени от „Хексагон” – изключително вдъхновяващ и интересен проект на Творческо сдружение за каузи и кампании „ЩИПКА”. Изхождайки от формата на клетката в кошера – хексагон, и с призива „Да спасим пчелите!” сдружението ще представи студентска изложба, инсталация, различни работилници, сред които и такава за правене на свещи, детски игри и прожекция на документален филм. Доказателството, че изкуството и важните обществени каузи могат да вървят ръка за ръка, ще намерите в Западен парк при бившия Лунапарк на 19, 20 и 21 септември.

Все по-актуален ще става и въпросът, който третира проектът „Убежища”, дело на студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн” към Националната художествена академия с куратор проф. Анна Бояджиева и ръководител Мила Стоева. При нарастващото отчуждение между хората, участниците ще потърсят удобно и сигурно скривалище от външния свят. Там, посредством текстилни материали и техники, те ще изградят едно лично убежище. Къде ще открият своето място в Западен парк и как ще изглежда то – ще стане ясно между 19 и 21 септември в Западен парк при бившия Лунапарк.

Наред с пренебрегването на тревожни процеси в природата и обществото, от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС обръщат внимание на друга тенденция – недостатъчното движение и застоелия начин на живот. Те ще се опитат да създадат предпоставки за по-активен начин на почивка. В рамките на 3 дни посетителите на фестивала и жителите на района ще бъдат провокирани да се насладят на почивка извън бетонните сгради, благодарение на 12 люлки, които ще бъдат монтирани на различни места в Западен парк. Чрез инсталацията „12 месеца в парка” от Център АЛОС ни напомнят, че всеки един месец от годината е подходящ за активна почивка сред природата. Търсете шарените люлки в парка и най-вече – пробвайте ги!

Advertisement

„Човек е напълно човек, само когато играе” – тази известна фраза на немския поет Фридрих Шилер ще намери своето потвърждение в ленд арт инсталацията „Шах” на Албена Будинова и Борислава Кадийска. Всеки ден между 19 и 21 септември, от 10 до 20 ч. на полянката до бившия Лунапарк в Западен парк между 2-ма и 32-ма участници ще могат да се превърнат в приказна шахматна фигура, движеща се по огромно поле с размери 16 кв. м. В играта могат да се включат както запалени играчи, така и малчугани и хора, които не знаят правилата.

Достъпът до цялата програма на фестивала е безплатен.

Continue Reading
Advertisement