Открийте ни и в

Култура

ЧитАлнЯта отбелязва първия си рожден ден с книжни събития, игри и награди

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

За една година книжната инфоточка има повече от 2600 записани читатели и 5000 книги

читАлнЯта – любимата книжна инфоточка на София, която отвори врати в Градската градина през лятото на 2015 година, отбелязва първия си рожден ден през целия август. Разнообразни книжни инициативи за нови и редовни читатели, ще очакват гражданите на столицата в и около пространството на малката библиотека до края на месеца, а за финал на 1 септември е предвиден голям празник с награди. Всички събития се осъществяват с подкрепата на VIVACOM, парнтьор на читАлнЯта още от нейното създаване.

В основата на читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Всички налични издания в колекцията на читАлнЯта са събрани като дарения от гражданите. Дарение на поне една книга – съвременна художествена литература на български език, е и единственото условие за създаване на читателска карта за ползване на фонда на нестандартната библиотека. читАлнЯта функционира също като общински туристически информационен център на столицата, което позволява на гражданите и гостите на града да се информират на място за всички актуални събития, нови туристически атракции и възможностите за културни развлечения. За една година броят на записаните читатели в читАлнЯта е повече от 2600 – на възраст от ненавършена 1 година до 87 години. Броят на книгите в колекцията е нараснал три пъти до повече от 2400 заглавия, а още толкова са дарени на други малки читалищни и училищни библиотеки в цялата страна. През книжната инфоточка на ден минават средно по 100 души – читатели и туристи.

chitalnyata bukvi

снимка: PR

Отбелязването на рождения ден на читАлнЯта започна още на 29 юли, когато всеки жител на София имаше възможност да си направи читателска карта без да дарява книга. Ден за свободно издаване на читателски карти ще бъде и 1 септември, когато се предвижда кулминацията на инициативите. От началото на август в читАлнЯта стартира и инициативата „Книга на сляпо”, която продължава до края на месеца и предизвиква вече записаните читатели да експериментират с избора на четиво, като знаят само една дума от заглавието й. В част от предварително опакованите томчета са скрити и специални „златни билети”, които ще донесат на най-големите късметлии книжни подаръци от VIVACOM.

В програмата за рождения ден на читАлнЯта ще бъдат зарадвани и най-малките любители на книгите – децата, със специално събитие на 21 август, неделя. От 17:00 часа в пространството около стъкления павилион ще стартира детска работилница за рисувани камъчета, в сътрудничество със сайта Detskiknigi.com. С нея всички малки и големи любопитковци ще научат повече за нашата азбука, ще имат възможност да изпишат буквата си на глаголица и кирилица върху камъче и да се научат да разчитат тайния код на детективската кореспонденция.

Следващата събота, 27 август, от 17:00 часа, книжното забавление ще продължи с градска литературна игра със сайта „Аз чета” и новото издание на „Изгуби се в литературна София”. Събитието ще поведе участниците из интересни градски пространства, свързани с автори и книги, и ще провери познанията им за литературния свят. За участие се изисква предварително записване до 25 август на имейл chitalnyata@gmail.com, а пълните условия може да научите на сайта www.azcheta.com и www.читалнята.bg.

Празничните събития за първата година на читАлнЯта ще завършат на 1 септември, четвъртък, когато екипът на проекта „Актьори срещу поети“ ще подготви нов литературно-театрален пърформънс. От 19:30 часа всички зрители ще имат възможност да видят не само мирна литературна битка, но и  нови читателски, авторски и актьорски прочити. Пред читАлнЯта, освен много добро настроение, ще има и специална фото будка, в която гостите ще могат да се снимат за спомен с дървените букви и да изпишат свои послания с тях. По време на финалния празник ще бъдат връчени още награди на най-редовните читатели и на всички, открили златни билети в инициативата „Книга на сляпо”.

Подробна информация за всички събития за годишнината на читАлнЯта може да намерите на сайта www.читалнята.bg, като и на фейсбук страницата на Сдружение за градски читални. Всички инициативи се осъществяват с подкрепата на VIVACOM и в партньорство с ОП „Туризъм”, фондация „Детски книги”, сайта „Аз чета”, „Актьори срещу поети” и 4shots.

читАлнЯта е съвместен проект на Сдружение за градски читални и ОП „Туризъм” на Столична община. Тя осигурява бърз, лесен и атрактивен достъп до нови книги от съвременната българска и световна литература, а междувременно активно комуникира културата на четене в столицата. читАлнЯта функционира също и като информационен туристически център за София и по този начин допълнително предоставя на гостите на града, освен полезна и актуална информация, пряк достъп до едни от най-важните части на българската култура – езика и литературата.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

MIKA

публикувано

на

от

Нова книга от Л. Дж. Шен проследява историята на една гневна и невъзможна, но същевременно страстна и неизбежна любов.

По книжарниците вече можете да откриете „Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен („Крадецът на целувки“, „В случай на чудо“, „Спароу“) – трета част от трилогията „Ол Сейнтс“, която започна с „Красиво безразсъдство“ и продължи с „Раненият рицар“. Двама герои, които вече бегло познаваме от предишните две книги – мистериозният и мрачен Вон Спенсър и талантливата Ленора Асталис – най-накрая излизат от сенките, за да разкажат собствената си пламенна и оцветена в кървави краски история.

Всяко момиче в „Ол Сейнтс“ познава Вон Спенсър. Красавецът, който дружи с Найт Коул и с никого друг. Недостъпният принц, който се забива с различно момиче всеки уикенд и често е готов да остави нечий нос разкървавен по пътя. А сега е най-обещаващият студент на гениалния художник и изкуствовед Асталис, директор на академията за бъдещи творци.

Но Вон има тъмна тайна – момичетата не го вълнуват. Не сексуално – в крайна сметка това са просто нужди, които той задоволява. Никоя не е успявала да пробие бронята и да достигне до кухото място, където би трябвало да е сърцето му.

Или почти никоя. И когато тя се появява, съдбата си отмъщава за всички разбити сърца, които Вон е оставил по пътя си.

Ленора е негова състудентка. Скулпторка, която дори не осъзнава размерите на собствения си талант. Свободна и неудържима. Негов съперник. Дъщеря на ментора му. И най-големият му враг.

Както художниците знаят, когато смесваш масло с вода, резултатът е несполучлива трагедия. Всички момичета, които Вон е срещал досега, са били като спокойно езеро. Но Ленора е огън. А когато хвърлиш запалена клечка в маслото, околните е най-добре да се скрият някъде, за да не бъдат наранени.

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен слага край на една от най-популярните ѝ и обичани поредици по цял свят. От срещата на две счупени души, които търсят изцеление в „Красиво безразсъдство“, през кротката нежност на „Раненият рицар“, „Разгневеният бог“ отвежда читателя в най-мрачната и неочаквана посока досега.

Продължете понататък

Кино

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В средата на месец февруари 2021 г. се очаква да излезе новият филм за един от най-великите българи – Христо Ботев.

„Ботев – отвъд понятното“ е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев факти. В него се дава гласност на факти, които са свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер.

Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията „Радецки – Козлодуйски бряг“.

Ботев е признат още и за европейски връх за своето творчество в литературата от Парижкият университет, известен още като „Сорбоната“, а със златни букви бива увековечен в книга, разположена в частната колекция на университета.

Във филма в ролята на Христо Ботев се превъплащава Иван Тренев, а образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров. Актьорският състав е събран от родолюбиви българи, които припознават мисията да познаваме своята история, за да имаме едно по-устойчиво бъдеще като нация.

Филмът е заснет в различни локации в градовете Козлодуй, Сливен и Карлово.

„Целта е чрез този документален филм да покажем най-накрая истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да премахнем  някои измислени митове, които дегероизират Ботев.“ – споделят от екипа за своите мотиви да създадат документалния филм.

Режисьор на „Ботев – отвъд понятното“  е Ивалина Василева, оператор е Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев с помощта на продуценти от радио „ Гама“ – Видин.

Освен всеотдайният труд на целия екип, документалният филм не би могъл да бъде факт без подкрепата и съдействието на редица българи, които припознават мисията на филма.

Продължете понататък

Горещо