Connect with us

Култура

ЧитАлнЯта отбелязва първия си рожден ден с книжни събития, игри и награди

Avatar

Публикувано

на

1 god chitalnyata ivan shishiev

снимка: PR

За една година книжната инфоточка има повече от 2600 записани читатели и 5000 книги

читАлнЯта – любимата книжна инфоточка на София, която отвори врати в Градската градина през лятото на 2015 година, отбелязва първия си рожден ден през целия август. Разнообразни книжни инициативи за нови и редовни читатели, ще очакват гражданите на столицата в и около пространството на малката библиотека до края на месеца, а за финал на 1 септември е предвиден голям празник с награди. Всички събития се осъществяват с подкрепата на VIVACOM, парнтьор на читАлнЯта още от нейното създаване.

В основата на читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Всички налични издания в колекцията на читАлнЯта са събрани като дарения от гражданите. Дарение на поне една книга – съвременна художествена литература на български език, е и единственото условие за създаване на читателска карта за ползване на фонда на нестандартната библиотека. читАлнЯта функционира също като общински туристически информационен център на столицата, което позволява на гражданите и гостите на града да се информират на място за всички актуални събития, нови туристически атракции и възможностите за културни развлечения. За една година броят на записаните читатели в читАлнЯта е повече от 2600 – на възраст от ненавършена 1 година до 87 години. Броят на книгите в колекцията е нараснал три пъти до повече от 2400 заглавия, а още толкова са дарени на други малки читалищни и училищни библиотеки в цялата страна. През книжната инфоточка на ден минават средно по 100 души – читатели и туристи.

chitalnyata bukvi

снимка: PR

Отбелязването на рождения ден на читАлнЯта започна още на 29 юли, когато всеки жител на София имаше възможност да си направи читателска карта без да дарява книга. Ден за свободно издаване на читателски карти ще бъде и 1 септември, когато се предвижда кулминацията на инициативите. От началото на август в читАлнЯта стартира и инициативата „Книга на сляпо”, която продължава до края на месеца и предизвиква вече записаните читатели да експериментират с избора на четиво, като знаят само една дума от заглавието й. В част от предварително опакованите томчета са скрити и специални „златни билети”, които ще донесат на най-големите късметлии книжни подаръци от VIVACOM.

В програмата за рождения ден на читАлнЯта ще бъдат зарадвани и най-малките любители на книгите – децата, със специално събитие на 21 август, неделя. От 17:00 часа в пространството около стъкления павилион ще стартира детска работилница за рисувани камъчета, в сътрудничество със сайта Detskiknigi.com. С нея всички малки и големи любопитковци ще научат повече за нашата азбука, ще имат възможност да изпишат буквата си на глаголица и кирилица върху камъче и да се научат да разчитат тайния код на детективската кореспонденция.

Advertisement

Следващата събота, 27 август, от 17:00 часа, книжното забавление ще продължи с градска литературна игра със сайта „Аз чета” и новото издание на „Изгуби се в литературна София”. Събитието ще поведе участниците из интересни градски пространства, свързани с автори и книги, и ще провери познанията им за литературния свят. За участие се изисква предварително записване до 25 август на имейл chitalnyata@gmail.com, а пълните условия може да научите на сайта www.azcheta.com и www.читалнята.bg.

Празничните събития за първата година на читАлнЯта ще завършат на 1 септември, четвъртък, когато екипът на проекта „Актьори срещу поети“ ще подготви нов литературно-театрален пърформънс. От 19:30 часа всички зрители ще имат възможност да видят не само мирна литературна битка, но и  нови читателски, авторски и актьорски прочити. Пред читАлнЯта, освен много добро настроение, ще има и специална фото будка, в която гостите ще могат да се снимат за спомен с дървените букви и да изпишат свои послания с тях. По време на финалния празник ще бъдат връчени още награди на най-редовните читатели и на всички, открили златни билети в инициативата „Книга на сляпо”.

Подробна информация за всички събития за годишнината на читАлнЯта може да намерите на сайта www.читалнята.bg, като и на фейсбук страницата на Сдружение за градски читални. Всички инициативи се осъществяват с подкрепата на VIVACOM и в партньорство с ОП „Туризъм”, фондация „Детски книги”, сайта „Аз чета”, „Актьори срещу поети” и 4shots.

читАлнЯта е съвместен проект на Сдружение за градски читални и ОП „Туризъм” на Столична община. Тя осигурява бърз, лесен и атрактивен достъп до нови книги от съвременната българска и световна литература, а междувременно активно комуникира културата на четене в столицата. читАлнЯта функционира също и като информационен туристически център за София и по този начин допълнително предоставя на гостите на града, освен полезна и актуална информация, пряк достъп до едни от най-важните части на българската култура – езика и литературата.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement