Connect with us

Lifestyle

Чуй книгите: на гости в обновената библиотека на Гьоте-институт

Avatar

Публикувано

на

cache atelier interior design GoetheInstitut Bulgaria Sofia 03

снимка: ПР

Гьоте-институт представя официално обновената си библиотека – с повече пространство за посетители, литературни четения и културни срещи. В рамките на събитието съвместно със Storytel институтът ще представи и актуални аудиокниги на немски и български език.

След няколко месеца ремонт библиотеката на Гьоте-институт се завръща с обновена визия, вдъхновена от идеите за социална и екологична устойчивост и още повече библиотечно пространство за читатели, беседи и събития. Място за обмен и разговори, достъпно за всички – такъв е замисълът зад обновеното пространство в института. Като нова пресечна точка за срещи и културни мероприятия в столицата, библиотеката следва мисията да се превърне в много повече от място за мълчаливи читатели. Читателските карти, както и достъпът за посетители са безплатни.

Заедно със Storytel, Гьоте-институт представя най-новите аудио книги на немски и български език. Аудиокнигите на немски език от дигиталната библиотека на Гьоте-институт Onleihe могат да бъдат изтеглени на различни устройства безплатно. От своя страна пък Storytel предлага срещу заплащане повече от 1500 аудиокниги на български език. По време на събитието актрисата Йоанна Темелкова, позната от телевизионния екран и от сцената, ще чете откъси от тях. А присъстващите ще имат възможност да завържат очите си, за да могат изцяло да се концентрират върху звука.

Защо аудиокниги?

Advertisement

На немския книжен пазар аудиокнигите дълго време не са достатъчно добре приети. Хората трудно свикват с мисълта, че освен да четат книги, могат и да ги слушат – като възможно допълнение на класическия книжен формат. И все пак в последните години аудиокнигите успяват да завладеят пазара не само в Германия и по света, а също и в България. При това форматът е подходящ за хора със зрителни увреждания или затруднения с четенето.

В този контекст обновената библиотека на Гьоте-институт със своята включваща концепция, заедно с Фондация Синергиа кани хора със зрителни увреждания и дислексия, за да им представи някои актуални книги за слушане. Кучетата водачи също са добре дошли. Поради ограничения брой места във връзка с разпространението на COVID-19,  до събитието ще се допускат гости само след предварителна регистрация тук. Събитието ще се проведе на български език.

Continue Reading
Advertisement