Открийте ни и в

Култура

ШЕКСПИР Е ЖИВ в България

MIKA

публикувано

на

През 2016-та се навършват 400 години от смъртта на най-известния драматург в света – Уилям Шекспир. Британски съвет и стотици партньори по целия свят честват през цялата година живота и творчеството му с много събития и инициативи в рамките на глобалната програма “Шекспир е жив”.

Още най-ранните пиеси на Шекспир вдъхновяват цели поколения. Световни лидери, писатели, кино продуценти, артисти, композитори и актьори са се обръщали към творчеството на Шекспир, за да преосмислят собствения си живот и да променят хода на историята. Програмата “Шекспир е жив” не само изследва неговото глобално наследство, но и показва как неговите истории, теми и езиково богатство се вписват в съвременния свят и трябва да присъстват в живота на бъдещите поколения.

“Шекспир е жив” и в България – с над 35 събития, организирани от театри, фестивали, издателства, училища, галерии и други културни и образователни институции.

ОТРАЖЕНИЯ

От 19 до 28 април в Националната галерия можете да видите изложба на сценографски проекти и костюми от български постановки на Шекспир, както и съпътстваща програма от театрални пърформанси и дискусии.

Ще бъдат представени костюми, рисунки и проекти на сценографи от различни поколения: Васил Абаджиев, Венелин Шурелов, Весела Статкова, Даниела Олег Ляхова, Елена Иванова, Елена Камбурова, Елица Георгиева, Емелияна Андонова- Тотева, Енчо Аврамов, Иван Карев, Марина Райчинова, Мария Диманова, Мира Каланова, Младен Младенов, Николина Костова-Богданова, Огняна Серафимова, Петър Митев, Петя Стойкова, Рин Ямамура, Светослав Кокалов, Силва Бъчварова, Стефан Попов, Теодора Лазарова, Юлиан Табаков, Юлиана Войкова- Найман и др.

Изложбата се организира от Британски съвет, Секция “Сценография” на СБХ, Национална галерия, НАТФИЗ ” Кръстьо Сарафов”, Институт за изследване на изкуствата при БАН, Британско посолство, с подкрепата на Офая ООД и в сътрудничество с български театри и независими трупи.

ПРОГРАМА “ОТРАЖЕНИЯ”
19 април (вторник)

18.00-19.30

Откриване на изложбата “Отражения”

 

20 април (сряда)

17.30-18.15

Пърформанс “Хамлет”, режисьори Валерия Вълчева и Марий Росен, сценографски екип: Петя Боюкова и други
20 април (сряда)

18.15-19.30

Дискусия „Шекспир: Близки планове I“ – театрални прочити и нови преводи на пиесите и сонетите, проф. Камелия Николова, проф. Александър Шурбанов, проф. Евгения Панчева
23 април (събота)

18.00-18.40 – „Бурята“,

Пърформанс по “Бурята”, Столичен куклен театър, сценична версия и постановка Катя Петрова, сценография и кукли Рин Ямамура
24 април (неделя)

18.00-18.40

Пърформанс по “Дванайсета нощ”, Драматичен театър Русе, режисьор Петър Денчев, сценограф Елица Георгиева
27 април (сряда)

18.00-18.40

Пърформанс по “Крал Лир”, Драматичен театър Пловдив, режисьор Стойко Мурджев, сценограф Огняна Серафимова, костюми Ирина Кружилина
27 април (сряда)

18.45-19.30

Дискусия “Шекспир: Близки планове II”, дискусия с участващите в проекта сценографи и режисьори. Модератор проф. Камелия Николова
28 април (четвъртък)

18.00-18-40

Пърформанс по “Напразни усилия на любовта”, Театър “София”, режисьор Крис Шарков, сценограф Венелин Шурелов, костюми Елица Георгиева

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Изд Колибри представя “Съвременна клайнианска психоанализ”

MIKA

публикувано

на

от

Сборникът „Съвременна клайнианска психоанализа“ е първото систематично представяне на клайнианската психоанализа пред българския читател. Съставител е д-р Светлозар Василев.

Съвременна клайнианска психоанализа“ (изд. Колибри; корица: Иво Рафаилов) ще представлява интерес за всички, които се интересуват от съвременните възгледи за несъзнаваното, вътрешните обекти, едиповия комплекс, проективната идентификация, преноса и контрапреноса. Авторите са разделени на две групи – първата включва световнопризнати британски експерти, а втората – аналитици от Европа, които интегрират клайнианските идеи в клиничната практика и културата на своите страни. В края на книгата ще откриете речник на термините.

По думите на д-р Майкъл Фелдман, ръководител на „Мелани Клайн Тръст“, този ценен сборник отразява интензивното сътрудничество между клайниански и български аналитици, което се задълбочи изключително много през последните десетилетия. Статията на д-р Василев е илюстрация на конструктивния и творчески начин, по който българските аналитици интегрират клайнианските идеи в своето мислене и начин на работа.

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация.

Продължете понататък

Култура

Допълнителни 7 дни с фестивала Sofia MENAR

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Поради огромния зрителски интерес 13-ото издание на фестивала Sofia MENAR ще продължи до 7 февруари на платформата Neterra TV+. Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата. Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Първото онлайн издание на Sofia MENAR събира хиляди зрители пред екраните от 15 януари. За първи път филмите от селекцията са достъпни от всички краища на България, което води до многократно увеличаване на аудиторията.

Като фаворити на българската публика се оформят най-гледаният ирански филм за изминалата година „Едва 6 милиона и половина”, изключително оригиналната немска комедия „Разпит по съседски”, мащабният проект на Ян Артюс-Бертран „Човек”, приказната турска история „Писма на съдбата”, остроумната черна комедия „На косъм от сцената” и драматичната история с неочакван обрат „Язовецът”.

На огромен интерес се радват и документалните истории от различни региони като „Крилете на Киргизстан” за живота на номадите в подножието на Тяншан, „Пънк завинаги”, представящ ъндърграунд сцената на Мароко, и „Между стената и света” – филм за приключенията на младеж, който решава да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския.

Абонаментите за фестивала Sofia MENAR са налични на https://neterra.tv/festival/menarfest

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Lifestyleпреди 4 седмици

Коледна изненада от Coca-Cola свърза хора от цяла България 23 години по-късно

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Lifestyleпреди 3 седмици

Ники Илиев и Йоана Буковска в „Домът на българското кино“

Lifestyleпреди 3 седмици

Дани Владимирова започва да води уикенд емисиите по Bulgaria ON AIR

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Обществопреди 6 дни

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Горещо