Connect with us

Музика

Ъндърграунд танци тази събота в подлеза на гара „Подуяне” в София

Avatar

Публикувано

на

break dancer

снимка: PR

Последната осма сесия на проекта „Танцуваща София” ще се случи тази събота, 10 септември, в подлеза на гара „Подуяне” в столицата. За любителите на ъндърграунд танците организаторите са подготвили два часа и половина открити уроци по MTV dance, хип-хоп, рага, брейк.

Проектът „Танцуваща София”, организиран от Фондация Арт Линк (Дерида Денс Център) с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2016” на Столична община, от средата на месец юли превърна осем пространства в София в танцови площадки. Хиляди любители на движението и ритъма учиха под ръководството на професионални инструктори стъпките на десетки стилове – от класически, през фолклорни, латино до най-модерните танци.

Тази събота ще бъде последната серия от открити уроци, но финалът на проекта ще се проведе на 24 септември. Организаторите подготвят за всички участници и ентусиасти специален танцов турнир, в който професионални танцьори и заклети любители на танца ще могат да премерят сили. Записването за Freestyle impro-battle вече тече и всеки желаещ може да заяви участие на https://www.facebook.com/DancingSofia/?fref=ts. За финала на първото издание на проекта „Танцуваща София” на 24 септември организаторите планират също така и среща с приятели и отворена дискусия на теми, свързани със здравословния и активен начин на живот, адаптирането на градски пространства за спортни дейности на открито, както и томбола с награди за най-активните участници в инициативата.

14233240_198220340595995_5353544244661038145_n

ПРОГРАМА, събота, 10 септември 2016 г.:

Advertisement

10:00-10:30 ч. MTV dance (Dance Academy Sofia)

МTV danceИскали ли сте някога да танцувате като любимата си МТV звезда? Искали ли сте някога да бъдете част от група усмихнати и енергични млади хора, които се забавляват чрез танца? Този танцов стил се появява в Лос Анджелис, САЩ, с цел пренасяне на танците от музикалните клипове по МTV обратно на улицата. Тези стилове танци могат да бъдат видяни в клипове нa Beyonce, Destiny’s Child, Rihanna, Sean Paul, Justin Timberlake, Ciarra и други.

 10:35-11:05 ч. Хип-хоп (Studio Dance Zone, Pacho & Zdravko)

Хип-хоп танци е термин, който се отнася към всички стрийт стилове танци. Това могат да бъдат брейк, локинг, попинг, уакинг и много други. Тези танци са олицетворение на хип-хоп културата, която възниква през 60-те и 70-те години на 20 в. в Ню Йорк, в средите на афроамериканците и латиноамериканците. Тази култура има още няколко важни елемента: диджействане, графити и рапиране, както и други вплетени изразни и музикални средства като ритмуването (beatboxing), хип-хоп модата, груповият говор и жаргон.

breakdancer

11:10-11:40 ч. Ragga Dancehall (VS DANCE)

Advertisement

Ragga Dancehall e сравнително нов и много експресивен танцов стил. Денсхолът е горещ карибски танц, тръгнал от бреговете на Ямайка и залял клубовете и сцената по цял свят. Той се оформя през 70-те и 80-те години в Ямайка като необходимост рага музиката да има своя движенческа изява. Той заема главно място в лайфстайла на Ямайската гето младеж, място на забавление, култура и себеизразяване. Рагата и денсхола са подстил на регето и се отличават с навлизането на електронен инструментал и силно подчертани акценти.

11:45-12:15 ч. Брейк (Electric Force)

Брейкът е танцово изкуство, ползващо елементи, които имат своя история и специален подход. Типични само за този танц са въртенето на глава (headspin), headtrak-ът, някои от движенията в така нареченият footwork и различни видове основни Freez-ове. Много общи черти могат да се открият с бойните изкуства (по-специално: кунг фу и капоейра). Брейк танците имат именувани движения и голям арсенал от основни стъпки, които обикновено се усвояват от начинаещите и се развиват от напредналите.

 София танцува! Танцувайте с нас! #DancingSofia

Advertisement
Continue Reading
Advertisement