Connect with us

Култура

Ървин Д. Ялом с нова книга на български

Avatar

Публикувано

на

Cover Vse po blizo vseki den

Cover-Vse-po-blizo-vseki-denНа 24 ноември 2014 г. излиза от печат първата белетристично-документална творба на изтъкнатия съвременен психотерапевт и интелектуалец Ървин Д. Ялом, създадена в съавторство с Джини Елкин.
„Все по-близо всеки ден“ (превод: Анелия Николова, 352 стр., цена: 18 лв.) е „терапия, разказана от двама“, един дързък експеримент, който повдига завесата на психоаналитичните тайни. Авторът ни запознава със заплетения случай на Джини – негова пациентка, интелигентна млада писателка, изгубена в разрушителната си самоирония и в агонията на мъчителна любовна връзка. Той й предлага споразумение: вместо заплащане по време на терапията двамата да описват собствените си впечатления от психоаналитичните сесии, споделяйки и съкровените си, неизговорени мисли и фантазии. Как завършва този опит, това изпитание за тънкия лед на интимността между лекар и пациент, читателите ще имат удоволствието да научат сами.
Ървин Д. Ялом (1931) е сред родоначалниците на груповата психотерапия. Всепризнат е като свободомислещ интелектуалец и иконоборец. Почетен професор в Станфордския университет, автор на високо ценени от критиката бестселъри, изключително търсен психиатър и терапевт, той живее активно и днес. С годините успява да примири двете си големи страсти – писането и психотерапията. И го постига, защото е убеден, че целта им е една и съща: да помагат на хората по пътя към повече свобода и спокойствие. „Колибри“ издаде една от най-магнетичните му творби – „Когато Ницше плака“, както и „Дарът на терапията” – проницателно четиво, в което съвременният читател може да намери отговор на въпроса как да се справи с конфликтността и с болката.

Continue Reading
Advertisement