Connect with us

Култура

Юнас Юнасон с нова книга

Avatar

Публикувано

на

Cover Negramotnoto momiche koeto mozheshe da smyata

Cover-Negramotnoto-momiche-koeto-mozheshe-da-smyataНа 16 март излиза дългоочакваният втори роман на шведския писател Юнас Юнасон – „Неграмотното момиче, което можеше да смята“!

Успехът на този ексцентричен хумористичен сюжет е предизвестен. „Неграмотното момиче, което можеше да смята“ (превод: Елена Радинска, 456 стр., цена: 20 лв.) е от романите, които се поглъщат наведнъж, затова пък удоволствието трае дълго. В началото на 60-те години на миналия век в Йоханесбург идва на бял свят чернокожо момиче, което с изключителния си ум и неподозирани способности опровергава очакванията, че ще умре невръстно сред мизерията на Совето. По същото време в Стокхолм се раждат двама еднакви на външност, но коренно различни братя. Съдбата пожелава тримата не само да се срещнат, а и да положат своя отпечатък върху световни събития.

Нашумелият шведски писател Юнас Юнасон живее на малък остров в провинцията, заобиколен от вдъхновението си и множество домашни любимци. В продължение на две десетилетия гради кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент, докато не решава да обнови живота си, посвещавайки се на литературата. Историческата сатира „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ е стопроцентов триумф в Швеция, в резултат романът е преведен на 35 езика и се радва на тираж от 4.5 милиона екземпляра. Неотдавна излезе екранизацията му с Робърт Густафсон в ролята на най-сериозния смешен човек в литературата – Алан Карлсон!

Continue Reading
Advertisement