Connect with us

Култура

Японско криминале в стила на Артър Конан Дойл

Avatar

Публикувано

на

korica front

Шест момичета са убити и разчленени от предполагаем сериен убиец. Телата им, с липсващи крайници и парчета от торсовете, са намерени заровени на различни места в цяла Япония през 30-те години на ХХ век. Всички жертви са от семейството на известен художник – заварени, доведени и природени негови дъщери. Случаят е раздухван от вестниците и запечатан в полицейските архиви, без да бъде разрешен в продължение на 40 години.

Ужасяващата криминална загадка е в основата на романа „Зодиакалните убийства“ на Шимада Соджи – една от класиките в криминалния жанр в Страната на изгряващото слънце. Тя излиза на българския пазар в превод от японски на Николай Дюлгеров, със зрелищна корица на Живко Петров и с щампата на издателство „Миленуим“.

Името на книгата идва от названието, с което потресаващата касапница от сюжета е придобила обществена известност. Единствената следа, която остава след поредицата от така наречените „Зодиакални убийства“, е открита от разследващите в дневника на художника-баща на жертвите. В него от първо лице е изложен план да убие дъщерите си (девици), за да вземе части от техните тела (кои точно – щял да определи според зодиите им). От тези парчета искал да сглоби съвършената жена, на която да даде името Азот. Тази улика обаче не помогнала на властите да разбулят мистерията, защото предполагаемият убиец също е изгубил живота си по насилствен начин и то преди наследниците си.

Той завършвал голям цикъл от картини на тема „Знаците от зодиака“, когато бил намерен убит от удар с тъп предмет в заключеното си отвътре ателие. Момичетата изчезват безследно след това.

Легендарното престъпление остава без отговор, докато брилянтният астролог и самоук детектив Кийоши Митарай – главният герой в романа, не се заема с него. Той има само седмица, за да разбули мистерията, измъчваща цяла Япония. Помага му негов приятел – в стил Холмс и Уотсън.

Advertisement

„Зодиакалните убийства“ излиза за пръв път през 1981 г.и предизвиква революция в японския криминален жанр. Авторът често е сравняван с Артър Конан Дойл и Едгар Алън По. Разиграна като същинска трагедия, тази история за алхимия и илюзии предизвиква читателя сам да открие скритите в текста улики и да разреши загадката. Написана като истинска логическа задача, дебютната и най-известна творба на Шимада Соджи е върховно постижение в жанра на „убийство в заключена стая“. Преиздавана е многократно, номинирана е за десетки награди и неизменно е в челната тройка на класацията на сп. „Бунгейшунджу“ за стоте най-добри криминални романа в света. Детектив Кийоши Митарай става звезда и в продължение на две десетилетия Шимада развива художествената му кариера със седемнайсет романа, шест сборника с разкази и четири новели.

Continue Reading
Advertisement