Connect with us

Култура

Ясен е победителят във втория национален конкурс за аудиосериал

Avatar

Публикувано

на

VasilPopovMamnik scaled

Васил Попов, „Мамник“, снимка: ПР

Победителят Димитрина Събчева ще получи менторска подкрепа и аванс от 5 000 лева

Дистопичната история „Безбряг“ за бъдещето, в което климатичните промени и действията на човечеството са изменили облика на планетата, спечели втория национален конкурс за аудиосериал Storytel Studio. Неин автор е Димитрина Събчева*, която вече има публикуван дебютен роман във фентъзи жанра.

Бъдещият аудиосериал „Безбряг“ ще пренесе публиката в напълно променен свят, в който ураганните ветрове, проливните дъждове и дългите периоди на суша са станали нещо обичайно, а водата се превръща във все по-скъпа стока. Силните корпоративни лобита насърчават производството на имитиращи продукти, които да изместят всички животински. Това е довело до изсичането на по-голямата част от дъждовните гори в света, за да се осигури обработваема площ за насажденията. На този фон, в който ресурсите са ограничени, моралните избори са особено тежки.

Победителката получава аванс от 5000 лева и започва работа по аудиосериала с редакторската помощ на автора и преводач Елена Павлова. Останалите членове на журито също ще се включат с менторски съвети. Това са Васил Попов, който спечели първото издание на конкурса с хитовия аудиосериал „Мамник“, писателят и сценарист Ваня Щерева и актьорът Владимир Пенев.

Advertisement

Историята на Димитрина Събчева бе избрана сред над 100 пилотни проекта за оригинален Storytel аудиосериал на тема „Светът след утре“. Голяма част от тях разказват антиутопични истории, в които свободната човешка воля, отговорни и героични избори, са единствената надежда за спасението на света.

„За конкурса научих от репортаж по телевизията. Беше скоро, след като напуснах работа, и го приех като знак, че трябва да участвам. Още повече, че темата ми допадна страшно много – какъв ще е светът за нашите деца, а за техните? Технологиите, климатичните промени, социалният отзвук на всичко това върху обществата, това са въпроси, които ме вълнуват и притесняват“, разказва победителката Димитрина Събчева. „Имам ужасното чувство, че хвърляме усилията и целия си умствен потенциал не където е нужно, за да направим живота си по-хубав, устойчив и не толкова токсичен за околната среда и за самите нас“, споделя още тя.

Във второто издание на конкурса се включиха, както от утвърдени автори, чиито произведения вече са познати на българската публика и са достъпни в платформата Storytel, така и изгряващи таланти. Най-младата участничка е на 16 години, а получените текстове са почти поравно от жени и мъже.

„Тази година бяхме впечатлени от качеството на текстовете, които получихме, и изборът на победител определено не беше лесен за журито, като отсяването се направи в няколко фази. Това от една страна е поредното доказателство, че в България има много добре пишещи хора, добри разказвачи на истории. И от друга, че интересът към новия и все по-популярен формат на аудиосериала е двустранен – и на публиката, и на авторите“, коментира Лиза Василева, мениджър на Storytel за България. „Вярваме, че за това помогна и безспорният успех на Васил Попов и „Мамник“. Той се превърна не само в хит и едно от най-търсените заглавия в платформата ни, но продължи с наша помощ и живота си като роман на хартия, който тази година е в челните позиции на най-продаваните книги у нас. Той е живото доказателство, че мисията на Storytel е да подкрепя авторите и да отваря широко вратата на хората към литературата без значение от формата”, допълва тя.

В началото на 2023 г. излезе и вторият аудиосериал на Васил Попов – „Пермафрост”, а благодарение на големия интерес към двете заглавия той е сред най-слушаните автори в приложението на Storytel у нас.

Advertisement

Премиерата на „Безбряг“ се очаква в средата на 2024 година, като планираният брой епизоди на новия аудиосериал е десет. Предстои да бъде избран и гласът, с който ще прозвучи историята за бъдещето на света.

*Димитрина Събчева е родена през 1983 година в Бургас. Пише основно фентъзи и фантастика. Първата ѝ публикация е през 1997 година в училищен вестник. В Бургас завършва Немска езикова гимназия „Гьоте“, а по-късно учи в специалност „Скандинавистика“ и „Етнология и културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. 

Димитрина работи по дебютния си роман „Лицето на врага“ в продължение на пет години, а още четири минават до неговото издаване през 2021 г. Нейни разкази са публикувани в Литературен вестник и Списание 8. През 2011 г. нейният все още неиздаден роман „Свободните“ е сред номинираните в категория „Проза“ в Петия национален литературен конкурс „Хермес“.

Continue Reading
Advertisement