Connect with us

Джаз

Авишай Коен с два концерта на Plovdiv Jazz Fest

Avatar

Публикувано

на

Авишай Коен, снимка: Andreas Terlaak

Шестото издание на Plovdiv Jazz Fest ще се проведе от 05 до 07 ноември, а домакин отново ще бъде Дом на културата „Борис Христов“. Програмата на фестивала ще бъде разнообразна и освен трите основни събития, ще включва по-камерни концерти, грандиозно предварително събитие, изложба в памет на Андрей Даниел, лекция за норвежката джаз певица с български произход Радка Тонеф и традиционните джемсешъни.

Първата новина от Plovdiv Jazz Fest тази година обаче е свързана с последния концерт от програмата. Световно признатият контрабасист, певец и композитор Авишай Коен ще закрие Plovdiv Jazz Fest. Нещо повече – тъй като местата в залата ще са ограничени наполовина, Авишай Коен се съгласи да направи два концерта един след друг: от 19:30 ч. и от 21:00 ч.

Пловдив ще е част от турнето „50:50:50“, което включва 50 концерта в 50 града и е посветено на навършването на 50 години на музиканта.

Авишай Коен има репутацията на един от най-великите басисти в света през последните две десетилетия. Като композитор обаче той успява да предаде най-директно своето музикантско послание, което достига и вълнува изключително голям брой почитатели. Композициите му отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз.

Advertisement

Роден в кибуцът Кабри, северен Израел, още в ранното си детство музиката има много силно присъствие и влияние за Авишай Коен. Първоначално той свири на пиано, но на 14-годишна възраст заминава временно за САЩ със семейството си. Там открива джаза и започва да свири на бас китара. Авишай Коен завършва Музикалната и художествената академия в Йерусалим, а на 22 години се мести да живее в Ню Йорк, където първоначално работи на улицата и като строителен работник. Учи в Университетът The New School с артисти като Брад Мелдау и скоро започва да свири заедно с панамския пианист Данило Перез. През 1997 г. той става член на Chick Corea’s New Trio и за близо 6 години се превръща в неразделна част от музиката на Чик Кърия.

През 2003 г. той започва своята забележителна солова кариера.

В България Авишай Коен пристига със своето ново трио, в което участват Елчин Ширинов – пиано и Рони Каспи – барабани.  На сцената на Plovdiv Jazz Fest те ще представят най-новия – 17-ти, албум на Авишай Коен Arvoles. Думата идва от ладински език (древният език, на който говорят сефарадските евреи от диаспората) и означава дървета. Авишай описва албума като нова музика, която в най-голяма степен е рефлексия на него самия. Албумът на независимия лейбъл на Авишай Коен – RazDaz Recordz, излезе миналата година.