Connect with us

Галерия

Австрийският културен павилион FLUCA пристига в София

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Бляскавият арт контейнер отваря сцената си за международното съвременно изкуство на най-горещите точки в столицата

Австрийският културен павилион FLUCA, който традиционно предлага богата арт програма на пловдивчани, пристига в София по случай последователното председателство на България и Австрия на Съвета на ЕС. До края на лятото FLUCA ще бъде основната сцена за съвременно изкуство в София с изложби, пърформънси, дискусии, концерти и партита. В периода от май до края на август павилионът ще обикаля най-оживените столични локации – Mузея за съвременно изкуство САМСИ през май, градинката на „Кристал“ през юни, площад Света Неделя през юли, а в най-отпускарския месец ще се спре пред Народния театър „Иван Вазов“. Програмата ще представи произведения на артисти от България, Австрия, Израел, Западните Балкани, Германия, Франция, Швеция, Швейцария и САЩ. Платформата се отваря, за да подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва в създаването на забелижителна артистична продукция.

Програмата на първата локация включва изложба на Алдо Джианоти „Олимпия“ на 3 май, когато FLUCA ще бъде пред Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство САМСИ. Изложбата е създадена първоначално за музея Kunsthaus Graz. Сега тя е премодулирана за пространствата на САМСИ и FLUCA. Алдо превръща музея във фитнес център, като чрез привидно спортната тематика на неговите произведения се търсят внушения, провокирани от съвременната социална или политическа действителност.

На 17 и 18 май в Гьоте Институт ще се проведе конференция за културните политики и сцената на Западните Балкани. През юни FLUCA ще изникне на една от най-горещите точки в София – градинката на „Кристал“. Там ще бъде и специалното представяне на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Следва видео-програмата на нюйоркската кураторка Наоми Лев и пърформънсите на Камен Стоянов и Иво Димчев. През юли, контейнерът ще се появи на пл. „Света Неделя“, за да представи новите идеи за градската среда на София. Програмата ще завърши в началото на август пред Народния театър „Иван Вазов“.

Advertisement

снимка: ПР

Австрийският културен павилион е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство, иницииран от Фондация „Отворени изкуства“ и Австрийското посолство в България, който стартира през 2016 в Пловдив. За първи път публиката в София ще има възможността да наблюдава една жива и непрекъсното променяща се платформа, представяща някои от най-динамичните проекти на съвременните визуални изкуства, музика, пърформънс, архитектура, литература и танц – дело на български и международни артисти.

Концепцията на павилиона идва от FLUC – известно пространство за урбанистика, съвременна музика, изкуство и пърформанс във Виена,  съставено от няколко карго контейнера.

Партньори на FLUCA за програмата в София са: Федерално Канцлерство на република Австрия, ОФ Пловдив 2019, Столична община и Община Пловдив.

FLUCА локации и дати:

Advertisement

3 май – 31 май: Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

2 юни – 30 юни: градинка „Кристал“

1 юли – 20 юли: площад „Св. Неделя“

21 юли – 5 август: площад пред Народен театър „Иван Вазов“

Advertisement
Continue Reading
Advertisement