Connect with us

Култура

Александър Стоянов за „сблъсъка на титаните“ в „Руско-турските войни (1569–1878 г.)“

Avatar

Публикувано

на

Руско турски войни корица

Нова гледна точка за войните между две от най-значимите държави в модерната история в мащабния труд на автора на „Османската експанзия 1453-1683 г.

Сто и четиридесет години след края на Руско-турската война от 1877-1878 г. темата за противопоставянето на двете империи – Руска и Османска, продължава да заема централно място в съзнанието на българите. И докато войните между Русия и Османската империя през XIX в. са сравнително добре познати на читателите в България, зараждането на това противоборство продължава да стои встрани от основния фокус на историческите изследвания.

  „Руско-турските войни  (1569–1878 г.)“ от Александър Стоянов е издание, което се превръща в една от първите стъпки в процеса по осъвременяване и обогатяване на българската историография през XXI в., посветена на 11-те конфликта, разгърнати в продължение на 310 години.

Базирайки се на монографии, студии, статии, авторът на „Османската експанзия 1453-1683 г.“  проследява в 504 страници чисто хронологично конфликтите, но и  се старае да внесе яснота в процесите на пре­структуриране, реформиране и развитие на въоръжените сили на двете империи.

„Руско-турските войни  (1569–1878 г.)“ залага на съпоставките между последователните войни и пренебрегва всички табута и митовете около мястото на българите в Руско-турските войни.

Advertisement

Макар  от днешна гледна точка крайният победител в това противопоставяне да изглежда ясен, не така са виждали нещата съвременниците на тези войни, за които изходът, макар  между привидно ясни играчи, никога не е бил предначертан.

Премиерата на книгата ще се състои на 10 октомври от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Continue Reading
Advertisement