Connect with us

Събития

“Алиса в страната на чудесата” в театър Възраждане

Avatar

Публикувано

на

Alisa 1200X630

Най-новото заглавие за деца в афиша на театър Възраждане e “Алиса в страната на чудесата”. Режисьорът на спектакъла- Христо Ботев Станчев и този път е заложил на смели и иновативни решения, които ще зарадват децата и ще изненадат родителите. Впечатляващите костюми от представлението, дело на дизайнера Мира Бъчварова, бяха показани предпремиерно в дефиле по време на събитието Sofia Fashion Week и обраха овациите на публиката. Сценографията е на Валентин Топенчаров, а музиката към спектакъла е дело на композитора Мишо Шишков – син.

Във фантастичното пътуване на Алиса, с мисия да прекрати деспотичното царуване на Червената кралица, зрителите ще видят талантливата актриса Костадинка Аратлъкова в главната роля, Свежен Младенов като Белият заек, Ивет Радулова като Гъсеницата, Йордан Ръсин в ролята на Шапкаря, Донка Аврамова- Бочева в ролята на Кралицата, Георги Златарев като Хъмпти Дъмпти, както и Ивайло Драгиев в ролята на Бебето, Жана Рашева като Херцогинята и най-малкия участник в спектакъла Александър Александров.

Билети за датите 22 май, 1 юни и 12 юни- https://theatrevazrajdane.bg/aлиса-в-страната-на-чудесата___6573

„Алиса в Страната на чудесата“ е фантазия, която показва лудостта на хората в истинския свят и същинско пиршество на въображението и находчивостта, оставяйки в зрителите, желанието на всеки да запази детското в себе си.

Пиесата е драматизация по двете книги на Луис Карол. Тя е приказна история, чийто главен персонаж е малкото момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, населен със странни човекоподобни същества, причудливи и фантастични персонажи. Чеширския котарак, Лудия шапкар, Туидълдъм и Туидълди, Хъмпти- Дъмпти, Кралицата на сърцата. Водена от любопитството си и след безброй приключения и срещи с невероятните създания, тя най- накрая се събужда у дома.

Advertisement

Романът „Алиса в Страната на чудесата“ e написан през 1865 година от преподавателя по математика в Оксфорд, английския белетрист, математик, специалист по логика, фотограф и англикански свещеник Чарлз Латуидж Доджсън (Chаrles Lutwidge Dоdgsоn), който го издава под псевдонима Луис Карол (Lewis Cаrrоll). Продължението на книгата e романът „Алиса в Огледалния свят“, който излиза през 1871 година.

Шедьовърът „Алиса”, едно от най-знаменитите и красиви произведения в детската литература, е вдъхновена и се появява като резултат от приказките, които авторът съчинява и чете вечер на реално съществуващо момиче, близка на автора. Книгите изобилстват от алюзии към личните приятели на Карол.”

Христо Ботев Станчев- режисьор

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement