Connect with us

Lifestyle

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира“

Топ алпинистът на България Атанас Скатов се подготвя усилено за зимното изкачване на връх К2 (8611м). Към момента българин никога не е предприемал зимна експедиция към върхове с височина над 8000 м.

Организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира“ (Peace Run) виждат в българина силен дух и висш стремеж към мир и хармония. Атанас посвещава своите невероятни постижения в алпинизма на каузата за опазване на околната среда, на живот в мир и хармония с природата, със себе си и хората около него.

На тържествена церемония, проведена на 26 ноември в столицата, нашият алпинист бе удостоен с награда и звание „Почетен Факлоносец на мира“.

Advertisement

Начало на „Пробега на мира“ и наградата „Почетен Факлоносец на мира“ поставя източният философ, учител по медитация и световен деец за мир Шри Чинмой.

Той създава отличието, за да може чрез него да бъдат уважени и поощрени хора от всички сфери на живота, които чрез личния си пример подкрепят каузата за вътрешен и външен мир, толерантност и разбирателство между хората.

По този начин се отдава чест на качествата на сърцето – чувство за лична отговорност, проявите на безкористна любов, състрадание и доброта, които допринасят за превръщането на нашия свят в място, изпълнено с мир, хармонията и доброта.

В годините сред удостоените с наградата са както видни политически личности, спортисти, известни фигури, така и деца, които, чрез своя пример служат на каузата за мира.  Някои от тях са: Карл Люис  /носител на 9 златни олимпийски медала/, Архиепископ Дезмънд Туту  / Нобелов лауреат за мир /, Майка Тереза  / Нобелов лауреат за мир /, Михаил Горбачов  / Нобелов лауреат за мир /, Херман Ван Ромпой /Изтъкнат европейски политик /, Нелсън Мандела / Борец за равенство и Нобелов лауреат за мир /, Йорданка Фандъкова /Кмет на гр. София/, Йордан Йовчев /спортист/ и други.

Организаторите подготвиха документално видео за Скатов, в което представиха постиженията и личната философия на нашия голям алпинист. Чрез подбор на снимки и цитати от книгите му беше представена неговата философия за трудолюбие, мир и хармония със себе си и природата, търпение, упоритост, смирение и вдъхновение.

Advertisement

С вълнение и радост Атанас сподели, че е трогнат от признанието и от своя страна подари последната си книга „Седемте континентални първенеца“ – издание на личните му дневници при изкачването на 7-те най-високи върхове на планетата. Скатов я надписа по следния начин:

„Благодаря Ви сърдечно за подкрепата и високото отличие! Продължаваме заедно напред и нагоре към върховете за един по-добър и по-чист свят за нашите деца! Заедно за МИР!“

Г-жа Виолета Ангелова, представител на Пробега на мира в България, каза:

„Стремежът за мир води до проявяване и разпространяване на мира от сърце на сърце. Запалвайки искрите на мира в сърцата на хората по целия свят, ние трепетно наблюдаваме растежа на ново поколение, проявяващо в по-голяма степен висшите идеали, които въплъщава каузата за мир. Благодарим на нашия приятел Атанас Скатов за вдъхновяващия пример, който ни дава. Атанасе, сърдечно ти благодарим, че въплъщаваш идеята за напредък и благоденствие на света чрез най-ценното от всички човешки качества – мирът!“

Непосредствено след награждаването, Атанас Скатов развълнувано сподели:

“Благодаря сърдечно. Много се развълнувах… Мирът естествено за мен е най-важното. За да има мир, имаме една невероятна дума, може би за мен е най-важната дума в българския език: “смирение”. Коренът на думата е мир. За да постигнем мир, трябва да бъдем смирени, да бъдем добри хора, да си помагаме, защото само заедно, задружно, можем да достигаме това което желаем.”

Continue Reading
Advertisement