Connect with us

Lifestyle

Алтернативните платформи за разплащания набират скорост в България

Avatar

Публикувано

на

Settle 01

снимка: ПР

В следствие на кризата, в последната година, 67% от българските бизнеси споделят, че са променили до някаква степен начина на предлагане на продукти и услуги, а 54% от компаниите продължават да търсят алтернативни решения за дистанционно получаване на поръчки и разплащания. Това показва проучване, поръчано от Settle Group и проведено сред близо 12 000 представители на малкия и среден бизнес в Европа, сред които над 500 български компании.

„Безспорно малкият и среден бизнес е един от секторите, които претърпяха най-много загуби от коронакризата. И за да спасят бизнеса си в момента, те са един от двигателите на новата вълна от иновативни технологии. Те търсят и въвеждат в бизнеса си решения, които да им помогнат да се развиват, въпреки кризата. Последните ни проучвания показват безспорно, че има ясна нужда и търсене на по-удобен инструмент, който да помага на малкия и среден бизнес, не само да се справи с настоящата ситуация, но и да подпомага развитието му и в бъдеще. Това е и нашата цел в Settle – да помогнем на бизнеса не само да извършват плащанията си по лесен и безопасен начин, но и да имат нови възможности за увеличаване на приходите и на потребителската база“, сподели Даниел Р. Дьодерлайн, главен изпълнителен директор и основател на Settle Group.

Основната причина, посочена от 46% от българските участници в проучването, за да въведат решение за получаване на поръчки и плащания чрез приложение за мобилни разплащания, е да могат по този начин да увеличат приходите си. Най-важното за 30% от отговорилите български представители са ниските такси за приемане на плащане, а за 27% е да могат чрез приложението да достигнат до нови потребители.

„Нови начини за приемане на плащания, за достигане до потребителите, за получаване на предварителни и дистанционни поръчки са нужни на бизнеса в момента и са двигател за развитие и предлагане на нови технологични решения. Основният фактор, който подпомага развитието на безконтактните технологии, в това число и мобилните разплащания е нивото на свързаност. България е сред държавите с високо ниво на свързаност и прогнозите показват, че през 2022 г., броят на активните интернет

потребители на месец ще достигне 4.19 милиона или 62.64% от населението, а броят на активните потребители със смартфони ще достигне 4.13 милиона. Всичко това показва, че по-голямата част от потребителската база на малкия и среден бизнес вече са оборудвани с всичко необходимо, за да правят плащания, използвайки своя телефон“, допълва г-н Дьодерлайн.

Интересни резултати от проучването сочат, че 37% от българските участници очакват кризата да отмине и да се върнат към „нормалния“ си бизнес от преди кризата в период от 1 до 2 години, 19% са доста по-оптимистични и очакват това да се случи до 3 месеца, а 21% отговарят, че това вече никога няма да се случи и трябва да се научим да оперираме в новото „нормално“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement