Connect with us

Джаз

Ангел Заберски-син преподава джаз в литературен клуб „Перото”

Avatar

Публикувано

на

Снимка: Булфото

На 5-ти декември в събота от 12.00 часа, в литературен клуб „Перото” в НДК Ангел Заберски-син ще проведе открита менторска сесия със стипендиантите на „Евробет талант”.

Младият виртуоз Ангел Николов и неговата група F6 в състав Момчил Косев, Емилио Мархолев, Исак Бенбасат, Поулина Спиридонова и Петър Димитров ще се представят пред маестро Заберски с джаз композиция, пианистката Александра Бошнакова ще демонстрира изключителна музикална техника, а Карина Енева и Александър Хурмузов ще разкажат за представянията си в международни конкурси и фестивали. Тайнството на музиката, сърцето на джаза и душата на рояла ще разкрие пред стипендиантите маестро Заберски и ще им даде ценни напътствия в своята първа менторска среща с тях.

В края на август, тази година, в рамките на Празниците на изкуствата Аполония 2015, младите музикантите бяха отличени със стипендии в програмата „Евробет талант”. Тя е създадена през 2014 г. като резултат от успешното сътрудничество между „Евробет”, Фондациите „Аполония” и „Помощ за благотворителността в България”. Програмата има за цел да насърчава млади дарования в областта на музикалните и визуалните изкуства. Победителите тази година, освен грамотите и стипендиите, получиха възможността да участват в поредица от менторски сесии с именити музиканти.

Първата им среща е с Ангел Заберски. По време на двучасовия майсторски клас повелителят на рояла ще се запознае с работата на младите таланти. В рамките на менторската програма Заберски ще ги запознае с тънкостите на музикалното майсторство. Дни след представянето на новия си албум в Пловдив изтъкнатият композитор ще сподели вълнението си от поредната среща с публиката.

Advertisement

Възможно ли е класиката да срещне джаза? Как се създават авторски композиции, които съхраняват романтизма и вълнуват душата? Къде е изворът на вдъхновението и музиката ли ще ни спаси от духовната нищета?

На всички тези и много други въпроси, Ангел Заберски-син ще отговори в събота, 5-ти декември, 12.00 часа, Клуб Перото, НДК.

Continue Reading
Advertisement