Connect with us

Кино

Андрес Файел с дискусия на живо и представяне на филма „Бойс“ в кино „Одеон“

Avatar

Публикувано

на

post AVeiel

Йозеф Бойс – човекът с шапката, автор на абстрактния шедьовър „Мазен ъгъл“. Тридесет години след неговата смърт той се приема не само като новатор, но и като творец, изпреварил времето си. Той е и първият германски артист със самостоятелна изложба в музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк, докато в родината му неговите творби все още са наричани „най-скъпият боклук на всички времена“.

Гьоте-институт България стартира отбелязването на стогодишнината от рождението на радикалния художник и активист Йозеф Бойс на 15. септември в кино „Одеон“ с прожекция на вълнуващ документален филм. Събитието ще се проведе в партньорство със София Филм Фест и ще завърши с дискусия с режисьора Андрес Файел, в разговор с Вера Млечевска и Георг Жену.

Филмът „Бойс“ (2017) на Файел е първият пълнометражно документален филм, посветен на личността и политическото изкуство на германския артист.  Проучването и създаването му е отнело години работа и напасване на вече съществуващ филмов материал, като особеното тук е, че той се състои почти изцяло от архивни кадри на самия Бойс. Ловкият монтаж на безбройни, неизползвани досега визуални и аудио източници позволява на Файел и неговия екип да създадат единствена по рода си хроника. „Бойс“ не е портрет в общия смисъл на думата, а интимен поглед към човешкото ядро на художника, неговото изкуство и света на идеите му, чрез които се е надявал да промени действителността. Той пита с усмивка: „Искаш ли революция без смеха?“, а разширената му концепция за изкуството го поставя в центъра на социалнозначими дискусии, които са релевантни и днес.

Прожекцията в кино „Одеон“ е само началото от програмата по случай стогодишнината от рождението на Бойс, която Гьоте-институт подготвя в България. Жителите на София ще имат достъп до изложби, дискусии, подкасти и акции, вдъхновени от политическите и социални позиции на художника и неговите пърформанси.

През месец септември ни предстои публикуване на подкаст по темата, както и интересен разговор между Андрес Файел и Даниел Ненчев. А на 16. ноември ще бъде открита изложбата „Искри на пробуждане“, инициирана от Гьоте-институт, в партньорство с НХГ – Квадрат 500, с участието на над двадесет български артисти.

Advertisement

Андрес Файел е един от най-значимите документални режисьори в Германия. Творческият му път започва през 80-те години в Берлин, където учи психология и посещава режисьорския клас на Кшищоф Кешловски. Освен като сценарист и режисьор в сферата на документалното и игралното кино, Файел пише и за театралната сцена.

Характерен метод за неговата работа е дългото и интензивно проучване, което понякога продължава с години. В сценариите и филмите си той се занимава с актуални и често противоречиви, политически теми. Носител е на повече от 50 национални и международни награди. В момента е преподавател в Германската филмова и телевизионна академия в Берлин (dffb), във Филмовия университет в Потсдам и множество други университети в чужбина.

Вера Млечевска има опит в изследователски и изложбени проекти в публични пространства, както и хибридни събития, които съчетават кураторска практика и лекция – пърформанс. От 2013 г. Млечевска се занимава с преподавателска дейност като гост-лектор в катедра „Фотография“ в НАТФИЗ и ръководи образователната програма на фондация „Отворени изкуства“. Последният ѝ творчески проект я ангажира като куратор на предстоящата изложба в София, посветена на Бойс – „Искри на пробуждане“.

Георг Жену е съосновател на Teatr.doc, Democracy.doc и на театъра „Йозеф Бойс“ в Москва, който съществува между 2007 и 2012 г. Режисьор и куратор е на повече от 80 театрални проекта в Русия, Украйна, България и Германия. През 2017 г. Жену получава Голямата награда на международното жури в конкурса „Generation 14+“ на 67-ия Международен филмов фестивал в Берлин (Берлинале) за филма си „School #3“, фокусиран върху ученици във военните зони в Източна Украйна. Неговите родители са преки ученици на Йозеф Бойс и от 40 години ръководят Свободното висше училище за изкуства в Хамбург, което също се основава на изследване на идейния свят на Бойс.

Ретроспектива: Андрес Файел е част от есенното издание на 25-ия София Филм Фест. Прожекциите на филмите ще се състоят в кино „Одеон“ и в залата на Гьоте-институт между 7. и 24. септември. След всеки филм публиката ще има възможност да участва в организирана дискусия с интересни гости, сред които на 15 и 16 септември ще бъде и самият Андрес Файел.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement