Connect with us

Събития

“Антарктида – Върховете на Тангра планина” – вълнуващи истории за покоряване на неизкачвани досега върхове

Avatar

Публикувано

на

На 28 февруари SOHO и Банско филм фест представят от 18,30 часа “Академия за пътешественици” – цикъл от презентации, лекции и медицински семинари, свързани с пътешествията и постиженията на българи по света.

На първото издание в зелената къща ще гостуват двама от най-добрите български алпинисти – Николай Петков и Дойчин Боянов, които ще споделят своите снежни приключения непосредствено след завръщането си от антарктическата експедиция „Върховете на Тангра планина“. Те са първите стъпили на три върха с български имена, изкачвайки недокоснати досега върхове в главното било на Тангра планина.

Ще се презентира и видео материал за направата на филм за извършените геодезически измервания на характерни коти от релефа. Гостите ще научат как се стига до Белия континент, къде се намират новите български върхове на остров Ливингстън, през какви снежно-ледени препятствия са преминали алпинистите и с какви симпатични животни можете да срещнете сред бялата приказка.

ЛЕКТОРИ:

  Николай Петков – алпинист с богата кариера, изкачил два пъти Еверест и единственият в света преминал по трите ръба на върховата пирамида на най-високия връх в света.

Advertisement

  Дойчин Боянов – един от най-силните български алпинисти, изкачил Еверест без кислород и с многобройни постижения в планините по цял свят.

ОРГАНИЗАТОРИ:

SOHO: Арт коуъркинг пространство в центъра на София, разположено в триетажна зелена къща с градина, с ежемесечнa програма от културни и професионални събития, такива със социална насоченост, музикални концерти и тематични базари. Клиентите на SOHO са общност от сходно мислещи професионалисти, което насърчава творчеството и обмена между обитателите му. SOHO подкрепя множество инициативи и подпомага организации от неправителствения сектор в тяхното развитие.

Банско Филм Фест: Международен фестивал за екстремно и планинарско кино в Банско и единствен в този формат за България и Балканите. Предлагат най-доброто от световното кино на тази тематика и канят актуални световни имена в екстремните спортове и приключения. Екипът на фестивала организира и поредицата от събития, едно от които – „Академия за пътешественици“, е с почти 20-годишна история.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement