Connect with us

Кино

Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция по Viasat History

Avatar

Публикувано

на

Viasat History ANNE BOLEYN with Tracy Borman 4

снимка: Viasat History

Истинската история за падението на Ан Болейн, разказана от историчката Трейси Борман, дебютира на 20 юни

В „Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция“ – изненадваща и впечатляваща документална поредица в три части – историчката, автор и ТВ водещ Трейси Борман ще изследва последните дни на емблематичната английска кралица. За по-малко от три седмици през май 1536 г., Ан се превръща от кралица на Англия в осъдена на смърт жена.

Премиерата по Viasat History в Централна и източна Европа – в неделя, 20 юни, от 19:10 часа – следва стъпките на Ан, минута по минута – през коридорите, залите и затворите на Тюдорската власт. Проследяват се три ключови дни: арестът в двореца Гринуич, процесът в Тауър и – накрая – екзекуцията й, като се изваждат забележителни улики за това как истинският й палач – Томас Кромуел не се е спрял пред нищо, за да я унищожи. 

Тези значими събития се развиват като напрегнат трилър, несравним с нищо друго от Тюдорската епоха. Драматично съчетание от политически маньоври, секс, дворцов скандал и кралеубийство, падението на най-умната, смела и (според някои) коварна жена на Хенри VIII – е заплетена приказка като никоя друга. Наистина ли е прелюбодейка тя? Томас Кромуел изфабрикувал ли е поредицата от невероятни обвинения или наистина има солидни доказателства за тях?

Advertisement

В хода на трите епизода с пленителна драматична възстановка на ключовите събития, Трейси ще представи най-новите теории за последните дни на Ан Болейн. Зрителите ще бъдат отведени на посещение в най-разточителните дворцови палати и исторически локации, които се оказват крайъгълни камъни в живота на Ан – от лондонския Тауър, където е задържана, през Уестминистър, където е процесът на обвинените заедно с нея, до Хамптън Корт, където съдбата на Ан е решена окончателно.

В първия епизод, „Арести“, изследваме последните дни свобода на Ан, връзките й с мъжете, с които е обвинена, че е прелюбодействала, включително брат й, последното писмо до съпруга й и дали е изфабрикувано, както и признанията на музиканта Марк Смеатън, които водят до нейния арест, и разбира се някогашния й съюзник, Томас Кромуел, който повежда делото срещу нея.

В епизод втори, „Обвиненията“ – проследяваме обвиненията в прелюбодеяние, кръвосмешение и съзаклятничество да бъде убит краля.

Ще бъде разнищено в подробности всяко от обвиненията и как заседателите, включително собственият й баща, и цялата тюдорска правораздавателна система предпоставят нещата в нейн ужърб, още в момента на ареста й. Отделя се внимание и на ролята на семейство Сиймур, които имат собствена проектокралица, очакваща падането на Ан.

В последния епизод – „Присъди“ – се фокусираме върху изхода от делото. Ан е изправена пред съдебен състав от свои равни в кралската зала на Лондонската кула – публичен спектакъл, който привлича над 2 000 зрители. Ще видим как се развива делото на Ан – от пламенната й защита пред съда, председателстван от нейния чичо, до окончателната й присъда.

Advertisement

Дали всичко е скалъпено или има истина в обвиненията? Защото мъжете, осъдени заедно с нея, не потвърждават невинността й? Накрая излизат някои нови доказателства, че екзекуцията на Ан е предрешена.

„Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция“ дебютира с маратон на трите части на 20 юни, неделя, от 19:10 часа – ексклузивно по Viasat History в Централна и източна Европа. 

Повторение: на 21, 22 и 23 юни от 20:00 часа и маратон на 26 юни, събота, от 16:05 часа.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement