Connect with us

Lifestyle

Балансът между функционалност и екологичност – възможен!

Avatar

Публикувано

на

снимка: Lars Schneider

Fjällräven познава отлично функционалната екипировка. Това е един от основните принципи, приложени в творческия и производствен процес. Но шведският бранд мисли и отвъд функционалността на своите модели. Марката намира начин да балансира функционалност и природосъобразност.

За да следи за спазването на добрите практики и етични норми, Fjällräven прилага четири водещи принципа при проектирането на своите модели:

Функционалност : Има причина Fjällräven да сложи точно този джоб, точно там. Или пък кройката на якето да е точно такава. За да може да ви служи години наред.

Физическа издръжливост: Продуктите трябва да са стабилни. Материалите са избрани заради тяхната издръжливост на необятните предизвикателствата на планината. Едновременно с това Fjällräven има нелеката задача да постигне равновесие между практичността на един материал и генерирания от него въглероден отпечатък.

Advertisement

Възможност за поправки: никой не може да опази дрехите си от скъсване, особено в планината. От Fjällräven знаят това много добре, затова дизайнът на модели предвижда да можете сами да извършите сами необходимите корекции.

Дизайн, неподвластен на времето: Fjällräven проектира своите модели с класическо и непреходно излъчване, така че дори след години употреба да изглеждат актуални и готови за нови приключения.

Материалите имат значение

Съществен принос към екологичната следа на една модна компания има изборът на  материалите, от които са направени материите. Това върви ръка за ръка с функционалността на произведените продукти. Един материал може да има по-нисък въглероден отпечатък, но ако не върши това, за което е предназначен, като например да ви пази от дъжда, то той не е устойчив по критериите на Fjällräven. Ето защо те имат списък, който степенува материалите спрямо отделения от тях въглероден отпечатък и функционалност. Така дизайнерите на марката могат да изберат най-добрия материал, пасващ на целта им. В комплект с ръководство за употреба на химикали, Fjällräven оценява различните материи и си гарантира, че не се отклонява от устойчивата пътека. Материалите се подреждат от „превъзходен“ до „приемлив“, като последни в списъка са забранени за употреба материали като ангорска вълна и PFC.

Без PFC от 2015 година

Advertisement

Преди десетилетие перфлуорвъглеводородите (PFC) бяха намерени в кръвта на антарктическите пингвини и полярните мечки. Това беше повече от достатъчна причина за Fjällräven да забрани използването на PFC в продуктите си. Продуктовият екип на марката влага всичките си усилия и създава иновативната материя Eco-Shell, като комбинира рециклиран и нов полиестер, както и нова технология за импрегниране.

Този сезон колекцията Eco-Shell е съпътствана от High Coast Hydratic, за да предостави надеждна трекинг екипировка, пригодена за природата и града. Точно като Eco-Shell и колекцията Hydratic използва импрегнация без PFC. Същевременно предлага водоустойчиви дишащи модели. Якетата и панталоните от серията High Coast са направени от рециклиран полиамид и имат защитен слой с авторски десен от вътрешната страна.

Открийте екипировката на марката на  официалния сайт на Fjällräven за България. В момента избрани продукти се радват на сезонни отстъпки!

Continue Reading
Advertisement