Connect with us

Култура

Балет „Арабеск“ открива сезон 22/23 с „Триптих“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

На 7 октомври БАЛЕТ АРАБЕСК открива сезона си в София, на сцената на Музикален театър с програма включваща произведения на ново поколение хореографи: Ангелина Гаврилова, Филип Миланов и Аршак Галумян (Германия). Те са дръзко владеещи изкуството на танца, чувствителни и бравурно устремени. И, разбира се, очакват вниманието ви!

За премиерния старт на новия сезон  обединени под общото заглавие ТРИПТИХ ще бъдат представени три самостоятелни творби: “INFINITY” на Ангелина Гаврилова;  “MARE CRISIUM” на Аршак Галумян (Германия) и „PART OF…” на Филип Миланов.

АНГЕЛИНА ГАВРИЛОВА е хореограф с натрупан вече творчески опит като автор на „Снежната кралица“, „Пътят ми с теб“ за трупата на Балет „Арабеск“, спектакъла „Калигула“ и “ България – земя благословена “ на Народен театър „Иван Вазов“, за трупата на Държавна опера Пловдив – спектакъла „Лукчо“, оперно-танцов спектакъл „Севилският бръснар“ на Росини и миниатюрата “Тишината в мен” за Държавна опера Русе, сректакъла “ Сектор 7” за НАТФИЗ , “Push on” за Noja – Nebyla Stage Education – Wien, спектакъла “ In- between” съвместно с  Филип Миланов и др.

В “INFINITY”, по музика на Philip Glass и Max Richter  Ангелина Гаврилова е повлияна за идеята си от стиха  на Марий Росен: „ Без покой покоя търси! Без край края намира!“

Advertisement

АРШАК ГАЛУМЯН е познат на българската публика и на танцьорите на Балет „Арабеск“. Неговата хореография „Свободно разположени мисли“ бе създадена специално за закриване на юбилейния 50-ти сезон на Балет „Арабеск“.

Признат като танцьор от световна класа през последните години Аршак Галумян работи като хореограф.  Неговата хореография  „M.U.S.A.“ е създадена за Щатсбалет, Берлин през 2017 . 2020 »Mare Crisium« (като част от ОТ БЕРЛИН С ЛЮБОВ), 2020 г. »C-020« (като част от LAB_WORKS COVID_19), 2021 „Променада“ (дует) (като част от ОТ БЕРЛИН С ЛЮБОВ), LAB WORKS 2022, Щатсбалет, Берлин.

Днес Аршак се завръща с експресивна и завладяваща танцова творба “MARE CRISIUM” по музика на  Karl Jenkins & Armand Amar.

снимка: ПР

Като изпълнител ФИЛИП МИЛАНОВ работи с редица български и чуждестранни хореографи. Едно от запомнящите се имена от последното поколение хореографи със спектакъла “EXIT“ той печели награда на международното жури на IX Международен конкурс за съвременна хореография на българска музика „Маргарита Арнаудова“ и наградата ИКАР на  САБ. Филип, заедно с Ангелина Гаврилова, е автор на танцовата творба IN-BETWEEN, , Спектакълът му  LOVECAGE е включен в програмата на 15-то издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Advertisement

Идеята на Филип Миланов е заложена в самото заглавие „PART OF…” – част от света, част от деня, част от тях, част от вас, част от нас, част от теб, част от мен…“. Музиката е микс от парчета на   Taste like cake и Max Richter. 

Сценографията  и костюмите за премиерната вечер са на художничката Адрияна Найденова.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц. В премиерата „ТРИПТИХ“, която ще представят , тримата хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Спектаклите им вълнуват по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.