Connect with us

Общество

Балет „Арабеск“ представя атрактивна програма на 11 септември

Avatar

Публикувано

на

„Данцон“, снимка: ПР

Балет „Арабеск“ ще представи  една атрактивна програма, изпълнена с любов, страст, красота, хумор и малко тъга. Тази програма винаги е посрещана с продължителни аплодисменти и  затова решихме да открием новия сезон със същата програма.

Мястото е НДК, откритата сцена „Платформа A6”, началният час е 20:00, а датата е 11 септември. Билетите са вече в продажба и може да закупите на:www.eventim.,  EPAYGO, на касите на Музикален театър и билетния център на НДК.

Подарете си красива  емоция с вдъхновяващото изпълнение на танцьорите на Балет „Арабеск“.

В програмата на Гала-вечерта ще видите спектакли на чужди гост-хореографи от Германия, Израел, САЩ и Обединено Кралство“, работили с трупата през последните години, а така също и специална  селекция от  най-любимите на публиката спектакли на български хореографи както и .

Advertisement

„СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ“ 

Музика Нилс Фрам, Ламберт, Сократис, Синопулос Квартет, Макс Рихтер

Хореография – Аршак Галумян, Германия

Сценография – Никола Налбантов

Костюми  – Яна Саленко

Advertisement

Репетитор – Олеся Пантикина

Това е един спектакъл за Времето, което тече и никога не спира, но и за времето на нашия човешки живот. „Свободно разположени мисли“ улавя моменти от живота на човешкото същество, мъж или жена и  за това как времето ги среща. В центъра на сценичното пространство е поставено дърво, но и пясъчен часовник в същото време – един вечен символ и своеобразен модел на Вселената и на човека по принципа на подобието. Спектакълът е абстрактен и дава възможност на публиката да сътвори свои собствени истории.

„Свободно разположени мисли“, снимка: ПР

„ДВОЙНСТВЕНОСТ“

Музика – Астор Пиацола

Advertisement

Хореография – Лиз Лий (Обединено Кралство) и танцьорите На Балет „Арабеск“

Костюми – Цветанка Петкова Стойнова

Репетитор – Олеся Пантикина

Танцьорите на балет “Арабеск” създават „Двойственост“ по стихове на Пабло Неруда, на базата уъркшоп, проведен от британската хореографка Лиз Леа с трупата, както и на собствената си подготовка и натрупан опит. Лиз Лий е моделирала движенията на танцьорите и според нея тяхната отдаденост към нови начини на работа и ентусиазмът им са били истинска радост за нея.

Езикът на творбата съчетава по изключително аткрактивен начин  традициите на Изтока и Запада, танца и бойните изкуства.

Advertisement

Това е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години.

„THE LONELY PEOPLE“

Хореография – Мириам Енгел

Музика – Рахманинов,

Репетитор – Олеся Пантикина

Advertisement

Спектакълът The Lonely People на израелската хореографка с български корени Мириам Енгел, внучка на балерината Дора Мушанова,  въздейства  с личения, колоритен и уникален език и дизайн, базирани както на съвременни техники, така и на театрални методи.

Хореографията  ѝ вълнува публиката по деликатен, но безкомпромисен начин. Без предразсъдъци. И засяга съвременни въпроси за идентичността и индивидуалността.

„ПЪТЯТ МИ С ТЕБ“

Хореография – Ангелина Гаврилова

Музика – Макс Рихтер

Advertisement

Репетитор – Олеся Пантикина

„БЛА, БЛА….“

Музика – Джони Транк и Джус ансамбъл

Хореография – Морис Кози (САЩ)

Хореографът Морис Кози превръща хлапашкото безгрижие, младежката свежест, култът да бъдеш готин, coolмодата и веселия непукизъм в ироничен и безжалостен инструмент за разобличаване на късмета да живееш в постпостмодерните времена. Спектакълът е в задъхано, почти шеметно темпо, цветен, пъстър и нахакан

Advertisement

„ДАНЦОН 2“

Музика – Артуро Маркес,

Хореография – Боряна Сечанова

Репетитор -Олеся Пантикина

„КЪСНА ИСТОРИЯ“

Advertisement

Музика – Макс Рихтер

Хореография – Филип Миланов

„БОЛЕРО“

Хореография – Маргарита Арнаудова

Музика – Морис Равел

Advertisement

Костюми – Мария Трендафилова

Репетитор – Олеся Пантикина

„Болеро“ носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц.  Заслуга за експресивната колоритност на танца има полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова. „БОЛЕРО“ е един от емблематичните спектакли на балет «Арабеск», останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. „БОЛЕРО“ е от най-играните спектакли, останал в репертоара на балет „Арабеск“. Костюмите на Мария Трендафилова също допринасят за оригиналността и колоритността на спектакъла. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г.