Connect with us

Култура

Балет „Арабеск“ представя любимите „Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

В навечерието на Коледа балет „Арабеск“ създава празници за децата, които ще помнят дълго, които ще им дадат възможност да се потопят във вълшебния свят на приказките и да изпитат радостта и очарованието от срещата с изкуството. И така стъпка по стъпка… и така приказка след приказка, децата си изграждат свят от образи, които през целия им съзнателен живот след това ще дават увереност на постъпките им, сили да се борят за мечтите си и в крайна сметка да ги осъществяват.

Съвременната танцова приказка „Снежната кралица“ на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен  е разказ за изумително красивата и неспособна на искрена любов ледена Кралица (Петя колева-Вучов) с нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), за детската чистота и обич на Кай (Филип Миланов) и Герда(Таня Кацарова). Притча, която ни вулнува и ни кара да се замислим. Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, отговорят в своя танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът – Марий Росен, сценографът – Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова .

Спектакълът  „Лешникотрошачката” е създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и вълшебната музика на П.И.Чайковски. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на Балет „Арабеск”, която заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на Балет „Арабеск” създава празнично, приказно и фантасмагорично зрелище за малки и големи

Advertisement

Спектакълът  е фееричен, в него не липсват  любимите герои от приказката на Хофман:- мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошача.

В ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, на принца – Васил Дипчиков, на братчето на Мари  Фриц – Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превръща  Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка  –  Константина Ханджиева, снежната кралица / Петя Колева-Вучов /,

Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи.

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и online