Connect with us

Общество

Балет „Арабеск“ с детски маратон за Коледа

Avatar

Публикувано

на

„Лешникотрошачката“, снимка: ПР

В навечерието на Коледа  Балет „Арабеск“ ще представи  любимите спектакли – „СНЕЖНАТА КРАЛИЦА“ и „ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА“

Съвременната танцова приказка „Снежната кралица“ на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен  е разказ за изумително красивата и неспособна на искрена любов ледена Кралица (Марта Петкова-гост) с нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), за детската чистота и обич на Кай (Филип Миланов) и Герда(Таня Кацарова). Притча, която ни вулнува и ни кара да се замислим. Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, отговорят в своя нов танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът – Марий Росен, сценографът – Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова.

„СНЕЖНАТА КРАЛИЦА“ – със специалното участие на примабалерината на Софийска опера и балет МАРТА ПЕТКОВА с дати:

Advertisement
  • 2.12. – 19.00
  • 9.12. –  19:00
  • 6.12.2022 – 11:00

Спектакълът  „Лешникотрошачката” е създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и вълшебната музика на П.И.Чайковски. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на Балет „Арабеск”, която заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на Балет „Арабеск” създава празнично, приказно и фантасмагорично зрелище за малки и големи

Спектакълът  е фееричен, в него не липсват  любимите герои от приказката на Хофман:- мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошача.

В ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, на принца – Валери Миленков, на братчето на Мари  Фриц – Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превръща  Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка  –  Константина Ханджиева. Малките блестящи снежинки, които танцуват, предвождани от Снежната кралица / Петя Колева-Вучов /, са от балетно студио „Pas de quatre”

Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи,

Мерките за безопасност с цел предотвратяване разпространението на Covid-19.по време на спектаклите в Музикален театър са съобразени с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община – в съответствие с новите изисквания на здравните власти – за предоставяне на зелен сертификат или отрицателен антигенен или PCR тест.

Молим, носете маски и спазвайте дистанция.

Advertisement

„ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА“ с дати:

  • 10.12. – 19:00
  • 11.12. – 11:00
  • 9.01.2022 – 17:00