Connect with us

Музика

Балет „Арабеск“ ще представи спектаклите „Нестинарка“ и „Болеро“

Avatar

Публикувано

на

Nestinarka Fire Dancer2

снимка: ПР

През юбилейния сезон Балет „Арабеск“ ще представи най-успешните и най-новите спектакли от своя репертоар, които няма да се повтарят, ще бъдат изигравани по един път в сезона. На 20 октомври вечерта ще бъде посветена на светлата личност на Маргарита Арнаудова и нейното творчество със спектаклите „Нестинарка“ и „Болеро“, станали емблема за трупата на „Арабеск“.

От премиерата си през 1978 г „Нестинарка“ на Маргарита Арнаудова шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“. Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. , а през 2018 г. ще отбележим 110 г. от рождението на композитора.

Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай игра върху огън в деня на празника св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането й от св.Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня и изгаря в него.

Достигнатият пластичен синтез в танцовата сюита “Нестинарка” напомня раздвижени пози и форми от съвременната скулптура. За големия успех на този спектакъл не само на българските сцени, но и зад граница, допринасят изключителните изпълнителски качества и индивидуалност на танцьорите от трупата.

Advertisement

Първите изпълнители на „Нестинарка“ през 1978 г. са Румяна Маркова – Демна, Георги Михов – Найден и Радостина Найденова – Струна, както и Розина Камбурова, Симеон Петров и Магдалена Ботева. За изпълнението на Румяна Маркова на престижния фестивал „ИНТЕРБАЛЕТ“ в Будапеща през 1979 г. пресата пише: „Румяна Маркова се нареди сред най-добрите изпълнители, видени на фестивала като Аурора Бош и Хосефина Мендес.“

Новото поколение изпълнители на „Арабеск“, които поемат щафетата от 2004 г. насам са Даниела Иванова в ролята на Демна, Константина Ханджиева и Ангелина Гаврилова  в ролята на Струна, Асен Наков и Никола Хаджитанев (гост-солист от Софийска опера)в ролята на Найден . Тази вечер за първи път в ролята на Найден ще видим един от младите солисти на трупата – Стефан Вучов.

MG 0606

снимка: ПР

„Болеро“ е един от най-ярките спектакли на Балет „Арабеск“, останали в наследство от Маргарита Арнаудова.- Той винаги е присъствал в афиша на трупата, особено в програмите на задграничните турнета.

„Болеро“ носи силно изразена програмност и впечатляваща  атмосфера като балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова.

Advertisement

Първите изпълнители на „Болеро“ са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и Марио Пейчев. В последствие танцува цяла плеяда солисти на „Арабеск“, сред тях блестящите Антония Докева, Теодора Стефанова, Даниела Иванова и Константина Ханджиева, която ще видим тази вечер заедно с Асен Наков, Васил Дипчиков и Стефан Вучов.

 

Continue Reading
Advertisement