Connect with us

Кино

Безплатна февруарска прожекция на БГ анимация за деца

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Безплатна февруарска прожекция на специално подбрани български анимации от последните години ще бъде показана на деца на 28-ми февруари от 16:00 ч. в Театрална работилница „Сфумато“. Събитието е част от регулярните прожекции за деца, съпроводени от неформални дискусии, които са в програмата в Детския киноклуб в цялата страна на Българско кино общество – общност от хора, споделящи страстта си към филмово изкуство.

Целта на Детския киноклуб е увличането на децата в приятни занимания, свързани с опознаване на света чрез филмовото изкуство и създаване на вкус и разбиране у децата за езика на киното. Такива занимания в клубовете в страната включват работилници по различни типове анимации, срещи и разговори след прожекции, семинари за неформално обучение по кино и други. Програмата на клубовете за деца в цялата страна можете да следите тук:http://filmsociety.bg/kinoklub-detski.

Специално подбраните кратки филми, които ще бъдат показани на 28-ми февруари в София предлагат разнообразни похвати в анимацията. Филмът „Как Сърдел направи ремонт“(реж. Радостина Нейкова и София Илиева), например, представя техниката стоп-моушън, която използва реални предмети, заснемани в статично състояние и чрез много на брой заснети кадри те „оживяват“ на екран; класическа рисувана анимация пък има в „Локва“(реж. Вера Донева), а чрез по-популярната 3D анимация – триизмерна компютърна анимация – е направен филмът „Вълшебният сладкиш на лелка Брелка“(реж. Георги Димитров, Свилен Димитров). Техниката, на която е посветена специална работилница за деца, чийто резултат също ще се види на 28-ми февруари, е изрезковата анимация, в която аниматорът рисува своя герой, изрязва го и с помощта на снимачна машина раздвижва създадения герой. Такава техника може да се види в анимацията „My Happy End“(реж. Милен Витанов).

Прожекциите с кино занимания за деца сачаст от проекта „Национална мрежа на българските филмови общества“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България (ngogrants.bg).

Advertisement

Предстоят още работилници и прожекции за деца в различни възрастови групи в страната. Следете програмата на сайта: http://filmsociety.bg/kinoklub-detski.

Continue Reading
Advertisement