Connect with us

Общество

Бенджамин Карл ще се състезава в кръг от Световната Купа по Сноуборд на Банско

Avatar

Публикувано

на

Benjamin Karl, снимка: Stefan Voitl / Red Bull Content Pool

Петкратният световен шампион от австрийски пороизход, Бенджамин Карл, ще се състезава в кръг от световната купа по сноуборд на Банско. Състезанието ще се проведе на 21-22 януари 2023г. Red Bull атлетът ще участва в категория паралелен слалом.

От ранна възраст Бенджамин „Бени“ Карл показва истински талант върху дъската, а на 10 години решава, че пътят му е на професионален сноубордист.

Наборът от умения на Бени, фокусирани предимно върху алпийския слалом, се развива бързо, но мечтата му почти се разбива през 1995 г., когато той чупи три гръдни прешлена при инцидент. След кратък, но интензивен период на рехабилитация, Бени проправя път обратно към състезателната сцена, за да спечели регионалните шампионати по-късно същата година.

Неспособни да се преборят с решителността и страстта на младия спортист, родителите на Бени нямат друг избор, освен да го изпратят в училището по сноуборд Skihandelsschule в Австрия, където атлетите получават академично обучение и физическа подготовка. Там той усъвършенства паралелния слалом (PSL) и паралелния гигантски слалом (PGS).

Advertisement

Сезон 2008-09 е един от най-важните моменти в кариерата на Бени, като през 2008 г. той печели още една титла от австрийския национален шампионат и добавя световната купа към арсенала си с трофеи.

През 2009 г. претърпява друга контузия и изглежда, че ще трябва да се откаже от Световното първенство в Gongwon, Корея, но отново той се възстановява бързо и се връща, за да спечели първата си световна титла в PSL.
Сезон 2009-10 завършва за Бени със сребърен медал от олипмийските игри и още една титла от Световната купа.

Оттогава австрийският професионалист продължава да доминира на подиумите на почти всяко състезание, в което участва. През 2014 г. печели бронз в Сочи и натрупва победи от Световната купа в паралелния и гигантския слалом.

През 2022 г. Бени печели първо място в гигантския слалом на игрите в Пекин.

Световната купа по сноуборд в Банско е потвърдена за датите 21-22 януари 2023 г. Програмата предвижда 2 паралелни слалома, като участие в тях ще вземат най-добрите състезатели в Световната купа.

Advertisement