Connect with us

Кино

Бернардо Бертолучи – „Прелестно обсебен” от киното

Avatar

Публикувано

на

На 4 ноември излезе от печат „Прелестно обсебен” – една щедра, обсебваща вниманието колекция от статии, спомени и изказвания на знаменития италиански режисьор Бернардо Бертолучи.

Бернардо Бертолучи нарича „Прелестно обсебен“ (превод: Вера Петрова,  ИК „Колибри“) „книгата, която не знаех, че съм написал“. Оказва се, че киното е само една от многобройните му обсесии. Освен че представя собствените му разсъждения по отношение на филмите и начина, по който се ражда идеята за тях, тази книга разкрива любопитни подробности от снимачната площадка на филми като „Последно танго в Париж” (чието копие е „изгорено на кладата“), „Конформистът”, „Двайсети век“, „Последният император“, „Чай в пустинята“, „Малкият Буда“ и „Мечтатели”. В продължение на 40 години Бертолучи не пропуска да издигне глас, когато е нужно, за да коментира събития и факти от света на киното със своята ясна мисъл, любов към киното, гражданско чувство и етичност – текстове, на пръв поглед фрагментарни, но всъщност напълно адекватни на актуалността на събитията.

Италианският режисьор, писател и сценарист Бернардо Бертолучи е роден през 1940 година в Парма. Завършва литература и философия и заминава за Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма „Безделник“. На 22 години заснема първия си филм – „Сухата кумица“. Носител е на награди „Златна палма“, „Сезар“, „Златна камера“, БАФТА, две „Европейски филмови награди“, две награди „Златен глобус“ и две награди „Оскар“. Книгата на съставителите Фабио Франчоне и Пиеро Спила е сякаш един поглед от високо, един дълъг фарт върху творческия път на големия майстор.

 Не пропускайте ретроспективата на Бернардо Бертолучи от 7 до 16 ноември в рамките на тазгодишното издание на „Киномания”.

Continue Reading
Advertisement