Connect with us

Култура

Биотоп с United Cowboys е първата копродукция на Топлоцентрала

Avatar

Публикувано

на

United Cowboys 02 scaled

Какво означава да се “потопим” в един пърформанс? Далеч от метафоричния смисъл на израза, нидерландската танцова компания United Cowboys ще потопи своята българска публика в 4-часовия си биотоп Body (R) Evolution – буквално. Събитието ще бъде на 8 юни (сряда) от 19:30 до 23:30 часа. Входът е символичен – 10 лв. 

След изключителния успех на първата собствена продукция на Топлоцентрала – пърформансът In C по музика на Тери Райли и хореография на Саша Валц, следващата седмица в регионалния център за съвременни изкуства предстои биотопът Body (R) Evolution – неговата първа европейска копродукция. Тя се осъществява съвмество с ACT Асоциация за свободен театър (България), Асоциацията Contemporary Dance Platform (Украйна) и арт фестивала Fringe в Гьотеборг, Норвегия.

Жанрът “биотоп” представлява продължителен, обвързан с конкретно пространство театрално-танцов пърформанс, в който публиката учaства и сякаш потъва. За България това пространство е РЦСИ Топлоцентрала, където на 8 юни (сряда) в продължение на 4 часа без прекъсване нидерландската танцова компания United Cowboys ще създаде своя имерсивен пърформанс.

В рамките на 4 часа между 19:30 и 23:30 часа публиката ще има възможност да открие един напълно необичаен, но дълбоко приобщаващ театрален формат, който ще я отведе там, докъдето тя рядко може да стигне сама.

United Cowboys идват у нас за втори път – след гостуването им на ACT през 2019 г. – за да изнесат пърформанс съвместно с български артисти. Техният неповторим творчески метод произвежда поредица от сайт-спесифик пърформанси в различни точки на света, обединени от принципа на биотопа: продължително изживяване, в което публиката може да се движи и взаимодейства с артистите, да напуска и да се връща, да съжителства с обитателите му в рамките на представлението. Всеки пърформанс-биотоп е различен, съобразен със спецификите на локалния контекст и насочен към местната публика.

Advertisement

Биотопът Body (R) Evolution ще бъде първото по рода си “потапяне” в пространството на РЦСИ Топлоцентрала. Билетите за събитието са на символична цена от 10 лв. и могат да бъдат закупени тук: https://bit.ly/3x3bc5H

Continue Reading
Advertisement