Connect with us

Общество

Благотворителна разпродажба на картини „Криси да стъпи на земята – нека подадем ръка“

Avatar

Публикувано

на

Pokana Neka Podadem Raka.

Само на 28.06.2018 г. от 19:00 ч. галерия “Финес”, съвместно с Юлия Банкова (арттерапевт), организира благотворителна разпродажба на картини в помощ на Кристина Недялкова, на 13 години, с диагноза спина бифида.

Юлия Банкова, която познава Криси от години, разказва:

Първата ми среща с Криси беше под връх Мусала. Баща ѝ я носеше на гръб. Тя сияеше. И сълзите ми потекоха неудържимо. Топлината и обичта, които излъчваше, ме накараха да осъзная, че има съдба, в която волята на силния дух е въпреки огромните трудности, болка и ежедневни препятствия, въпреки това да си различен, въпреки невъзможността да тичаш с другите деца да станеш Учител за всички около теб в училището, наречено живот.

В срещите си с Криси някак неусетно се смиряваш, защото егото ни не би могло да се справи с онова, през което тя е преминала и ѝ се случва ежедневно. Ставаш по-добър, защото любовта буквално струи от очите ѝ, а в нашето обезумяло ежедневие ние дори не поглеждаме себе си. И когато тя те успокоява, че „всичко ще бъде наред“, разбираш колко грешна може да е ценностната ни система.

Странно благословен си да научиш от нея най-важния урок: колко безценен и прекрасен е този ни живот, „тук и сега“, и как ежедневието ни зависи от избора, който всеки един от нас прави, как точно да го изживее. След среща с Криси никога не си същият.

Advertisement

А Криси продължава да изкачва стръмната пътека към Мусала (и не само) много бавно, олюлявайки се на патериците, и сякаш с всяка нелека стъпчица нагоре преосмисля моето с вас съществувание.

Иначе Кристина Недялкова е на 13 години. Диагнозата спина бифида е причината още на втория ден след раждането си да претърпи първата си животоспасяваща операция за затваряне на гръбначния стълб. Следват много изпитания от различен характер за нея и сплотеното ѝ семейство. И въпреки че никак не е лесно, Криси свири на пиано, изучава усилено математика и английски, а в ПГ „Константин Фотинов“ в гр. Самоков няма дете, което да не я познава и обича.

Тя е основният участник в инициативата „Към Върха“ – деца с двигателни проблеми да бъдат качвани в планината, защото с примера и заряда си окуражава и подкрепя не само малките деца в колички, но и нас, големите, които уж нямаме патерици, а все ни е трудно. Окуражава ни да не се отказваме по Пътя и че не е важно дали можеш да ходиш, а дали се развиваш вътрешно на всички нива като човек: подкрепящ, обичащ, любящ…

Поклон!“

Advertisement
Continue Reading
Advertisement